Vágólapra másolva!
Szerinte a németeknek vissza kellett volna utasítaniuk a Pirelli ajánlatát. A gumigyártót nem tartja hibásnak, és arra számít, hogy 2014-ben is ők szállítják majd az abroncsokat az F1-be.

Bernie Ecclestone eddig nyilvánosan nem foglalt állást a Monacói Nagydíj hétvégéjén kirobbant tesztbotránnyal kapcsolatban, most viszont elárulta, hogy a Mercedest tartja hibásnak az ügyben. A németek Lewis Hamiltonnal és Nico Rosberggel a volán mögött 1000 kilométeres gumitesztet hajtottak végre Barcelonában az idei autójukkal, ami a szabályokba ütközik. A többi csapat felháborodását kiváltó ügyet június 20-án tárgyalják a Nemzetközi Bíróságon.

„Várnunk kell a tárgyalásig arra, hogy az összes tényre fény derüljön” – mondta Ecclestone, aki szerint a Mercedest azt sem menti fel, ha a Pirelli kérte fel őket a tesztre. "Ha lopott szajrét kínálnak nekem, akkor csak rajtam múlik, hogy elfogadom-e. Nem másnak kell megmondania, hogy mit csináljak - ezt magamtól is tudnom kell."

Ecclestone szerint a Mercedesnek nemet kellett volna mondania a tesztre Forrás: AFP/Peter Parks

"A Pirelli egyértelműen helyesen cselekedett. Nem tudtak megoldani egy gumiproblémát, ami fel sem merült volna, ha rendesen tesztelhetnének. Csak azért alakult ki ez a helyzet, mert nem tudnak tesztelni. Az emberek pedig panaszkodtak rájuk, ezért nyilvánvaló volt, hogy tesztelés útján próbálják majd megoldani a gondokat. Emiatt fordultak a Mercedeshez.”

Felmerült, hogy Ecclestone csak azért állt ki a Pirelli mellett, mert éppen a gyártó szerződésének meghosszabbításán dolgozik, de a brit azt állítja, hogy ez nem befolyásolja a véleményét. "Ez nem érdekel, egyáltalán nem számít. Ami helyes, az helyes. Egy hajadon lánynak is megvan a lehetősége, hogy nemet mondjon. Az ember azt hinné, hogy a Mercedes is hasonló helyzetben volt."

A Pirelli szerződése az idei év végén jár le, és a gyártó egyelőre nem tudott mindenkivel megegyezni a folytatásról, elmondásuk szerint több olyan csapat is van, amely nem fogadta el a feltételeiket. Miután a Hankook és a Bridgestone is kijelentette, hogy jövőre biztosan nem szállnak be a Forma-1-be, a Michelin visszatéréséről kezdtek szólni a hírek. Ecclestone erről semmit nem hallott, ő biztos benne, hogy a Pirelli marad az F1 gumiszállítója.

"Erről fogalmam sincs, nem beszéltem senkivel” - válaszolt a Michelinről feltett kérdésekre. "Hosszútávú szerződésünk van a Pirellivel, és az FIA-nak. is. Szerintem a csapatok többsége ugyancsak megegyezett velük – az összes olyan istállóval leszerződtek, akivel akartak.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!