Vágólapra másolva!
Nem bíztak a keményebb gumikban, holott azok sokkal jobb teljesítményt nyújtottak a vártnál. Kanadában megszakadt a McLaren pontszerzési rekordja.

A Kanadai Nagydíjon megszakadt a McLaren több mint három éve tartó pontszerző sorozata, amivel rekordot állítottak fel. A csapat az Abu-Dzabiban rendezett 2009-es szezonzáró után 64 versenyen keresztül minden futamon szerzett pontot, de Montrealban Jenson Button és Sergio Pérez sem fért be az első tíz közé.

A csapatfőnök szerint tovább írhatták volna a rekordot, ha megfelelően taktikáznak. "Beférkőzhettünk volna a pontszerzők közé, de nem sikerült. Nem készültünk fel megfelelően" - ismerte el Martin Whitmarsh.

A szuperlágy gumikon rajtoló Button ezúttal nem tudott hasznot húzni az egykiállásos stratégiából, és Péreznek sem vált be a kétkiállásos haditerv. "Túlságosan konzervatívak voltunk a gumikezelésünkkel. Kiderült, hogy az elsődleges (a keményebb) keverék erősebb, mint vártuk, és a futamon hosszabb ideig is használhattuk volna" - nyilatkozta Whitmarsh.

"Utólag nézve azon vele kellett volna rajtolnunk, és keményebben kellett volna hajtanunk rajta, mert sokkal tartósabbnak és gyorsabbnak bizonyult annál, mint amire számítottunk."

Nem jól taktikázott a McLaren Forrás: McLaren

"Még akkor is viszonylag lassú köridőket tűztünk ki célul Jensonnak, amikor átváltott az elsődleges keverékre, mivel attól féltünk, hogy másképp nem bírná ki a célig. Pedig a táv végére valójában begyorsult."

Button egyetértett a főnökével, szerinte is jobban megérte volna a közepes keménységű gumikat választani a rajthoz - azokon a 7. helyen célba érő Paul di Resta például 56 kört is lehúzott az első kerékcseréje előtt.

Whitmarsh ugyanakkor elismerte, hogy taktikai hiba ide vagy oda, a McLarennek Kanadában nem volt esélye tartani a lépést az élmezőnnyel.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!