Vágólapra másolva!
A tavalyi győztes Nico Rosberg még Lewis Hamiltonra is bő 4 tizedet vert, míg a Red Bullok hátránya már egy teljes másodperc volt.

A Mercedes úgy folytatta Kínában, ahogy a tavalyi versenyen abbahagyta: Nico Rosberg fölényesen nyerte meg az első szabadedzést a sanghaji pályán. A német még saját csapattársát, Lewis Hamiltont is majdnem fél másodperccel előzte meg, őket a két Red Bull és Fernando Alonso követte.

A kellemes, tavaszias időben lezajlott edzés szokás szerint meglehetősen lassan indult, az első mért körre több mint fél órát kellett várni. Először Jenson Button és Esteban Gutiérrez váltogatta egymást az első helyen, majd Felipe Massa és Mark Webber tudott rövid ideig az élre állni. Rosberg már az edzés első felében is versenyképesnek tűnt, közel egy órával az edzés kezdete után pedig megfutotta a gyakorlás első 1:37 alatti körét. Bár 1:36.904-es idejénél senki sem tudott jobbat futni az edzés során, ő nem érte be ennyivel, pár perccel később 1:36.717-re javított. Bár Hamilton is folyamatosan gyorsult, csapattársa idejét megközelíteni sem tudta, végül majdnem fél másodperces lemaradással végzett a második helyen.

Forrás: Mercedes

A két Red Bull valószínűleg nem törekedett a legjobb köridő elérésére, az edzés nagy részében megtankolt autóval köröztek. Mark Webber legjobb körideje több mint 9 tizeddel maradt el Rosbergétől, Sebastian Vettel pedig további 3 tizedes hátránnyal végzett a negyedik helyen. A Ferrari is hozta a szokásos formáját, Fernando Alonso szorosan követte Vettelt az ötödik helyen, Massa pedig hetedikként zárta a gyakorlást. A Lotusok csak a középmezőnyben végeztek, a használt gumikon futott etapjaikon azonban gyorsnak tűntek, így ők is bizakodhatnak, hasonlóan a Force Indiához.

A rendkívül poros sanghaji pálya többször megtréfálta a versenyzőket: Kimi Räikkönen és Esteban Gutiérrez is megpördült, de folytatni tudták a körözést. Rosszabbul járt Sergio Pérez, aki az edzésidő lejárta után a bokszutcába próbált visszatérni, a bejáratnál azonban megcsúszott, és orral a gumifalnak ütközött. A mexikói amúgy sem teljesített fényesen, csak a 16. legjobb köridőt tudta megfutni, míg csapattársa, Jenson Button tíz hellyel előrébb végzett.

A délelőtti gyakorláson egyébként mindenki a Pirelli közepes gumijait használta, a lágy keverék szokás szerint majd a délutáni edzésen kaphat főszerepet.

Ezt az edzést egy technikai probléma miatt élőben csak a Twitteren tudtuk közvetíteni.

http://static.origos.hu/s/partners/f1/html/session_2013_3_1.html