Vágólapra másolva!
Esélylatolgatásokba nem bocsátkozik, de úgy érzi, a csapata jobban áll, mint egy éve ilyenkor. Arra számít, hogy az idei szezon is kaotikusan kezdődik majd.

Bár a címvédő Red Bull idén még egyet sem nyert meg az eddigi hét tesztnap közül, mivel a csapat hagyományosan sok benzinnel küldi pályára az autóit az előszezonban, a legtöbben továbbra is őket tartják a favoritnak. A kérdésre, hogy valóban jobb formában vannak-e, mint tavaly ilyenkor - amikor az FIA utasítására hirtelen át kellett építeniük a kipufogórendszert -, Sebastian Vettel igennel felelt.

"Igen, így látom" - mondta a formula1.com-nak. "Igaz, nehéz összehasonlítani az autónkat az egy évvel ezelőttivel. A mostani autónk többé-kevésbé megegyezik azzal, amellyel Brazíliában versenyeztünk, eltekintve néhány fejlesztéstől. Ami azonban személy szerint engem illet, én elmondhatom, hogy sokkal elégedettebb vagyok vele, mint tavaly ilyenkor."

Vettel ugyanakkor elismerte, hogy nem ideálisak a feltételek a felkészüléshez. "Nem könnyű átrágni magunkat a programunkon" - magyarázta. "A gumik nem tartanak túl sokáig. Ha több új gumi állna a rendelkezésünkre, lényegesen egyszerűbb dolgunk lenne. Most nagyon körültekintően kell sakkozni velük a nap folyamán."

"Eddig tulajdonképpen csak a kötelező házi feladatunkat oldottuk meg - az alacsony üzemanyagszintes etapokat és a gyors köröket egyelőre meghagytuk másoknak!" - tette hozzá nevetve.

A háromszoros világbajnok mindazonáltal nem várja, hogy a Red Bull fölényben lesz, mire elkezdődik a szezon. "Arra számítok, hogy az idény elején nagyon hasonló lesz a helyzet, mint 2012-ben, amikor sok különböző győztesünk volt" - mondta. "Aztán a második felében majd letisztul, hogy kik az esélyesek."

A tavalyi vb 2. helyezettje, Fernando Alonso csütörtökön különösen gyorsnak tűnt a barcelonai pályán, de Vettel egyelőre nem alkotott határozott képet az új Ferrari tempójáról.

"Abból, amit Jerezben láttam, ahol Felipe (Massa) vezette az autót, úgy tűnt, jó formában vannak, és biztosra veszem, hogy Fernandóval a volánnál is ugyanez a helyzet" - mondta. "De az igazat megvallva vezetés közben szinte lehetetlen részletesen megfigyelni egy másik autót. Ez fényképek alapján sokkal könnyebb."

A Red Bull az első hét tesztnapon már 2848 km-t tett meg az új modelljével, amivel csak a Saubertől marad el.