Vágólapra másolva!
Szerették volna, de Niki Lauda szerint hosszú távú szerződés köti a Red Bullhoz. A Mercedes megint kénytelen cáfolni, hogy kiszáll az F1-ből.

A Mercedeshez nem ügyvezetői jogkörrel tavaly leigazolt Niki Lauda elárulta, hogy a csapat megpróbálta leszerződtetni az immár háromszoros világbajnok Sebastian Vettelt, de jogi akadályok miatt nem járt sikerrel. "Ismerem Sebastian Red Bull-lal kötött szerződésének részleteit, így tudom, hogy hosszú távra szól" - nyilatkozta Lauda a Griglia di Partenza olasz TV-nek. "A Mercedesnél ezért nem próbáltuk meg leigazolni őt."

Megszereztek viszont a McLarentől egy másik szupersztárt, Lewis Hamiltont, amiben Laudának állítólag komoly szerepe volt. Vettel iránt közben érdeklődött a Ferrari is, ő mégis a Red Bull-lal hosszabbított, és a csapat tulajdonosa, Dietrich Mateschitz a Gazzetta dello Sportnak azt állította, "más lehetőség szóba sem került." Elárulta azt is, hogy Vettel szerződése 2014 végéig szól.

Bár a Mercedes a télen komoly átszervezéseket hajtott végre, ezzel sem sikerült meggyőznie minden részvényesét a Forma-1-es program létjogosultsága felől. Ketten - az Union befektetési alap részéről Michael Muders, valamint a DWS-t képviselő Henning Gebhardt - a Frankfirter Allgemeine Zeitungnak ki is mondták, hogy pazarlásnak tartják a csapatra költött milliókat.

"A Mercedes már évek óta lemaradásban van, mindenféle következmények nélkül. Pedig az F1 rendkívül drága, és semmilyen hasznot nem hajt a cégcsoportnak" - vélte Muders, míg Gebhardt hozzátette, hogy szerinte "az F1 többé nem jó reklám a (Mercedes) számára, különösen, ha olyan országokban is versenyez, amelyeket emberi jogi atrocitások miatt bírálatok érnek."

Forrás: Red Bull

Lauda azonban cáfolta mindezt, azt állítva, hogy a sport a helyes irányba fejlődik. "Egyre több a TV-néző, és új országokba látogatunk el" - jelentette ki. "A hihetetlen növekedésből a Mercedes is profitál."

"Az (F1) reklámértéke mindenképpen nagy, de a sikerrel nyilván nő. Erős csapatot építünk, úgyhogy a részvényeseinknek várniuk kell. A Ferrari ugyanolyan helyzetben van, mint mi: be kell hoznunk a lemaradásunkat."

A DPA hírügynökségnek a Daimler szóvivője is leszögezte, hogy a Mercedesnek nem áll szándékában kiszállni az F1-ből. "Az F1-es részvételünk nem vita tárgya" - mondta Jörg Howe. "A csapatnál új személyi struktúrát alakítottunk ki a hosszú távú sikerek érdekében, és hamarosan feljutunk a csúcsra."