Vágólapra másolva!
Victoria állam jelenlegi kormánya túl drágának találja az előző kormányzat által megkötött szerződést. A verseny jövőjének érdekében mindenképpen alacsonyabb rendezési díjat szeretnének kiharcolni.

Az Ausztrál Nagydíjnak otthont adó Victoria állam első embere szerint a kormány túl sokat áldoz a Forma-1-es futamra, így a jövőben mindenképpen csökkenteni szeretnék a rendezési díjat. A jelenlegi, öt évre szóló szerződést 2011-ben még az előző ciklusban hatalmon lévő munkáspárt kötötte meg Bernie Ecclestone-nal.

Az új kormányfő, Ted Baillieu szerint elődei kedvezőtlen megállapodást írtak alá, a rendezési díj ugyanis évről évre jelentősen emelkedik: a Melbourne Herald Sun riportja alapján 2011-ben 31 millió dollárt fizettek a futamért, a szerződés utolsó évében, 2015-ben viszont már 38 millió dollárra nő az összeg. Bár szinte minden F1-es verseny - köztük a Magyar Nagydíj - esetében ugyanez a gyakorlat, Baillieu elárulta, hamarosan ismét tárgyalásba kezdenek Ecclestone-nal a futam jövőjéről, és ezúttal ragaszkodni fognak az alacsonyabb rendezési díjhoz.

"A kormány már korábban is kijelentette, hogy az új tárgyalások megkezdésekor csak akkor fogunk a verseny megtartásán gondolkozni, ha képesek leszünk csökkenteni az esemény költségeit" - nyilatkozta a kormányszóvivő, Paul Price. "Az előző kormány által megkötött szerződésben számos előnytelen záradék van, például a folyamatosan emelkedő rendezési díj."

A korábbi kormányfő, Jeff Kennett nem lát problémát a szerződéssel, szerinte Victoria állam más kiadásokhoz viszonyítva így sem költ túl sok pénzt a Forma-1-re. "Az évek során természetesen nőtt a rendezési díj" -mondta. "De ez korábban is így volt, mindegyik párt irányítása alatt. Ha megnézzük, mennyi pénzt költünk a teniszre vagy a sótalanító telepünkre, láthatjuk, hogy az F1 esetében csekély összegről van szó."

Az Ausztrál Nagydíj ügyvezető igazgatója, Andrew Westacott szerint az állam adófizetői tisztában vannak vele, hogy egy ekkora esemény megrendezése mennyi pénzbe kerül. "A szerződésünk bizalmas, így nem fogok részleteket elárulni" - jelentette ki. "A melbourne-ieknek azonban el kell fogadniuk, hogy ezek az események nem a fákon nőnek - óriási összegbe kerül a megrendezésük."