Vágólapra másolva!
Az ausztrál versenyzőnél nem ritka, hogy egy magabiztos győzelmet követően halvány teljesítményt nyújt. A Red Bull tanácsadója úgy látja, hogy Webber nehezen tudja kezelni a bajnoki esélyességgel járó nyomást, ráadásul túl könnyen belekeveredik a negatív körfolyamatokba.

A Red Bull tanácsadója nem szokta véka alá rejteni a véleményét, hogy Sebastian Vettelt jobb versenyzőnek tartja Mark Webbernél, és azt jósolja, hogy a háromszoros világbajnok 2013-ban is megveri ausztrál csapattársát.

Helmut Marko az energiaital-gyár szórakoztató magazinjának, a Red Bulletinnek adott interjújában kifejtette, hogy Webber is képes meggyőző teljesítményére, azonban szerinte mentálisan nem elég felkészült a bajnoki címre, és egy rossz esemény negatívan befolyásolja őt.

"Úgy tűnik nekem, hogy Webbernek évente van két versenye, amelyen legyőzhetetlen, azonban képtelen megtartani ezt a formát egész évben. Amint kezd ígéretes lenni a helyzete a bajnoki címre, meggyűlik a baja az ezzel járó teherrel" - mondta Marko. "Seb javuló formájához viszonyítva nekem úgy látszik, hogy Marké valamiért ellaposodik. És ha beüt egy műszaki hiba, például a generátorral, viszonylag könnyen belekeveredik egy negatív körfolyamatba."

"2010 különösen kemény volt, és Webber kedvezőbb esélyekkel utazott az utolsó versenyre, mint Vettel. A vereség okozta csalódása talán megmaradt a 2011-es szezonban is" - utalt arra az idényre, amelyben eddigi legnagyobb pontszámú vereségét szenvedte el Webber Vetteltől.

Forrás: Red Bull

"A karrierje nagy részét Mark nem élcsapatoknál töltötte, viszont mindig úgy tekintettek rá, hogy képes lenne a szárnyalásra, ha a megfelelő csapatnál kötne ki. A Red Bull egy győzelemre alkalmas autóba ültette őt, de hirtelen jött egy fiatal kölyök, aki elvitte a zsákmányt az orra elől. Ez lelkileg természetesen nem könnyű, ami bárkinek az önbizalmát megtépázná."

Webber 2002-ben debütált a Forma-1-ben a Minardival, utána két-két évet töltött a Jaguarnál és a Williamsnél. A Red Bullhoz 2007-ben szerződött le, amellyel 2009 óta volt reális esélye harcolni a bajnoki címért.

Marko úgy véli, Vettel hozzáállása példaértékű a nehéz helyzetekhez. "A nyári szünetet követően felfelé szokott ívelni a teljesítménye. A korábbi években így történt. "Nem tudom, hogyan csinálja, de megcsinálja, és ez nem lehet véletlen" - nyilatkozta. "Ez visszavezet bennünket a felkészüléséhez, ahogy kikapcsolja magát a világból, és ezáltal olyan tartalékokhoz tud nyúlni, amilyenekhez más versenyzők talán nem."