Vágólapra másolva!
A brit úgy véli, az idény első felében gyakran a szerencsén múltak az eredmények, ezért szeretné, ha jövőre kiszámíthatóbb lenne a gumik viselkedése.

Jenson Button reméli, hogy a Pirelli megkönnyíti a csapatok dolgát a 2013-as szezonban, és az ideinél kiszámíthatóbb viselkedésű abroncsokat visz a versenyekre. A rövid élettartamú, gyorsan kopó gumik a szezon elején sok fejtörést okoztak az istállóknak, hiszen csak egy rendkívül szűk intervallumban működtek optimálisan. Az erősorrend így szinte futamról futamra változott, az első hét versenyt hét különböző pilóta nyerte. Button szerint gyakran a szerencsén múlt, hogy ki tudta megfelelően beállítani az autóját.

"Sok más csapathoz hasonlóan mi is küszködtünk azzal, hogy eltaláljuk, mikor működnek megfelelően a gumik. Meg kell növelni ezt az intervallumot" - nyilatkozta a brit, aki szerint a kiegyensúlyozottabb gumik "igazságosabbá" tennék a küzdelmet. "Az év elején néhányan a szerencsének köszönhették, hogy az autójuk jól bánt a gumikkal, mások pedig egyszerűen pechesek voltak."

Button azonban összességében elégedett a 2012-es abroncsokkal, szerinte sokat javítottak a versenyzés színvonalán. Ez leginkább a szezon végéhez közeledve látszott, amikor az újabb építésű pályákon tartósabbnak bizonyultak a gumik, és a megszokottnál unalmasabb, egykiállásos versenyeket láthatott a közönség.

"Az egész évet figyelembe véve nem volt olyan rossz a gumikopás mértéke" - mondta. "Azokon a pályákon, ahol új az aszfalt, megváltozott a helyzet, és csak egyszer kellett kiállnunk a bokszba. Az Egyesült Államokban így is jó versenyt láthattunk, máshol viszont kevesebb volt az izgalom."

A Pirelli 2013-ra újra változtat a gumik összetételén, s bár Button bízik benne, hogy nem kerül sor az ideihez hasonló, kiszámíthatatlan versenyekre, tisztában van vele, hogy az izgalmak érdekében ismét megnehezítik a csapatok dolgát. "Azt hiszem, az FIA és a Pirelli is szeretné fokozni a gumikopást" - vélekedett.