Vágólapra másolva!
A Red Bull versenyzőjét több mint négyórás tárgyalás során fosztották meg az időmérőn kiharcolt 3. rajthelyétől, mert az autójában nem maradt az előírásoknak megfelelő mennyiségű benzin. A bokszutcából fog nekivágni az Abu-Dzabi Nagydíjnak.

Sebastian Vettel hiába szerezte meg a 3. rajtkockát az Abu-Dzabi Nagydíjra, utólag kizárták, mert az autójában az időmérő végén nem maradt elég benzin. A sportfelügyelők csaknem négy és fél órán keresztül, helyi idő szerint 22.40-ig tárgyalták az ügyet, de a Red Bull hiába védekezett, végül Vettelt is ugyanazzal a büntetéssel sújtották, mint Lewis Hamiltont a Spanyol Nagydíj hétvégéjén.

Akkor precedens értékű volt, hogy Hamiltont a pole pozícióból a rajtrács végére száműzték, miután az időmérő végén leparkolta McLarenjét a pálya szélére, mert a tankjában nem maradt elég benzin. Bár amikor megállt, még 1,3 liter volt benne, és a kötelező ellenőrzéshez az FIA-nek csak 1 literre van szüksége, ha önerőből gurult volna vissza a bokszba, teljesen kifogy belőle az üzemanyag.

Márpedig a 2010-es Kanadai Nagydíj időmérője óta - amelyen Hamiltont szándékosan kevés benzinnel küldték ki pályára, hogy könnyebb legyen az autója - a csapatoknak a szabályok szerint elfogadható magyarázatot kell adniuk, ha valamelyik versenyzőjük kint ragad a pályán. Amennyiben a sportfelügyelők "nem fogadják el, hogy ez nem a csapat vagy a versenyző hibájából történt, és úgy ítélik, szándékosan tették, hogy előnyhöz jussanak vele, megteszik a szükséges lépéseket."

Forrás: Red Bull

Úgy tűnik, a Red Bull indokai nem voltak kellően megalapozottak. A Sky Sports technikai szakértője, Ted Kravitz értesülései szerint az volt a gond, hogy az autó üzemanyag-gyűjtőcsövében túl kicsi volt a nyomás.

Pedig a formula1.com-nak röviddel az időmérő után adott interjújában Vettel még azt mondta, nem hiszi, hogy azért kellett leparkolnia az autóját a pálya szélére, mert kifogyott a benzinje. "A rádión arra kértek, minél gyorsabban térjek vissza a bokszba, ami nem arra utal, hogy a benzin volt túl kevés. Ez nem lenne célravezető módszer, ha éppen ki akarna fogyni" - jegyezte meg.

Az ítélet szövege szerint a sportfelügyelők ironikus módon elfogadták vis majorként, hogy Vettelnek le kellett parkolja az autóját - ezért még nem büntették volna meg -, azt viszont már nem tudták elnézni, hogy az ellenőrzéshez előírt 1 liternél kevesebb (konkrétan 0,85 liter) maradt a tankjában. Ha tehát a címvédő kicsit korábban állítja le a motorját, talán elkerülte volna a kizárást.

Újra nyitott a vb

"Az autót most kihozzuk a parc ferméből, hogy megvizsgáljuk, mi lehetett vele a baj" - mondta a Red Bullt irányító Christian Horner. "Ezért Sebastian a bokszutcából fog indulni a holnapi versenyen."

Szerinte Vettel "a körülményekhez képest" jól fogadta az ítéletet. A csapat közleményében ő csak annyit fűzött hozzá a kellemetlen fordulathoz, hogy "Minden idők egyik legjobb síugrója egyszer azt mondta: 'Minden esély egy lehetőség.' Márpedig ami minket illet, holnap még rengeteg esélyünk lesz."

Előzőleg elismerte, hogy egyébként sem volt teljesen elégedett az időmérőjével, különösen a végével, amikor az utolsó körében nem javított. "Szerintem gyorsabb lehettem volna, bár az kérdés, hogy Markot megverhettem-e volna... Viszont a versenytempónk holnap erős lesz" - vélte. "A bokszstratégia terén még nem teljesen tiszta a kép, azaz hasonló a helyzet, mint a múlt héten, Indiában volt." A Pirelli elképzelhetőnek tartja, hogy a versenyzők ismét egyetlen kerékcserével teljesítsék a távot.

Büntetése nélkül Vettel négy hellyel világbajnoki riválisa, Fernando Alonso elől startolhatott volna, így viszont a spanyol előrelépett a 6. rajtkockába. Még ha csak ott is végezne, a német pedig nem szerezne pontot, 13-ról 5 pontra csökkenne közöttük a különbség az összetettben, a Ferrari versenytempója azonban ismét veszélyesnek tűnik.

Vettel dolgát pedig nehezíteni fogja, hogy a beállítások miatt a Red Bullok a leglassabbak az egyenesben - kb. 14 km/ó-val kisebb a végsebességük, mint a williamses Pastor Maldonadóé -, így bajosan tud majd előzni, még ha esetleg utol is éri az élmezőnyt.

Mark Webber idén már hetedik alkalommal győzte le csapattársát az időmérőn, és a kérdésre, hogy a versenyen van-e valamilyen terve - például segíteni fogja-e Vettelt - azt felelte: "Nyomni fogom a gázt, ahogy a csövön kifér." Hozzátette azt is, hogy a pole-ból induló "Lewis rajtjai mostanában nem sikerültek fergetegesen, úgyhogy meglátjuk, holnap mire megyünk ellene."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!