Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke, aki korábban aktívan hozzájárult a Ferrari éveken át tartó győzelmi sorozatához, biztos benne, hogy a Red Bull csak rövid ideig fog sütkérezni a sikerben, hiszen nagyon hamar rá kell hangolódniuk a következő évi megmérettetésre. Christian Horner kijelentette, a Red Bull képes lesz még tovább fejlődni.

A Red Bull zsinórban három évben zsebelte be a versenyzői és a konstruktőri bajnoki címet, amire korábban csak a McLaren (1988 és 1991 között) és a Ferrari (2000 és 2004 között) volt képes. Ross Brawn technikai igazgatóként részese volt a Ferrari diadalmenetének, ezért nagyjából sejti, milyen érzései lehetnek most a Red Bull tagjainak.

Abban biztos, hogy sokáig nem fognak ünnepelni. "Tudom, hogy rövidéletű lesz az örömük, mivel máris a következő évre gondolnak" - idézte Brawnt az Autosport. "Az F1 nagyon hajtós, csak ritkán lehet leülni, és élvezni az elvégzett munka eredményeit."

"Mi fantasztikusnak éreztük a győzelmet, de folyamatos nyomást jelentett, hogy a következő évben újra nyerjünk" - emlékezett vissza. "Ilyenkor jókedvű és elégedett az ember, azonban rögtön előjön az a félelme is, hogy a következő évben esetleg hibázunk."

A jelenleg a Mercedes csapatfőnökeként dolgozó szakember ugyanakkor elismerését fejezte ki a Red Bullnak, mert olyat tettek, ami keveseknek sikerült. "Egyetlen verseny megnyerése is hatalmas próbatétel, és egészen különleges, hogy valaki elég győzelmet arasson a bajnokság megnyeréséhez. Az pedig még különlegesebb, ha valaki éveken át képes erre" - mondta.

A címvédő istálló vezére, Christian Horner kijelentette, csapata nem fog a babérjain ülni a 2013-as felkészülés során - szerinte ez a hozzáállás eredményezte a zsinórban szerzett három bajnoki címet is. "Sohasem vagyunk teljesen megelégedve" - nyilatkozta. "Erős csapatot alkotunk, és mindig képesek vagyunk fejlődno. Idén is sok leckét megtanultunk, melyeket igyekszünk felhasználni. Ez a csapat egyik erőssége."

Az idei szezon sem múlt el anélkül, hogy a Red Bull autójának szabályos voltát ne kérdőjelezték volna meg többször az ellenfelek. Horner egyszerűen a többiek irigységének tudja be ezeket a támadásokat.

"Kemény volt a versengés. A Forma-1 kemény világ, nehéz ellenfelekkel kell szembenézni" - mondta. "Itt a folyamatos sikerekkel lehet leggyorsabban népszerűtlenné válni. Mi figyelmen kívül hagytuk, hogy mit csinál a többi csapat, és csak saját magunkra koncentráltunk."

A világbajnok Vettel a brazíliai verseny után arról beszélt, hogy a riválisok "piszkos trükköket" vetettek be ellenük az idény folyamán, melyekhez hasonlókra a Red Bullnak nem volt szüksége.