Vágólapra másolva!
Az Abu-Dzabi Nagydíjat megnyerő Kimi Räikkönen szerint a jól sikerült rajtnak köszönhető visszatérése óta aratott első győzelme, amely reményei szerint erőt önt majd a Lotusba. A csapatrádióval továbbra sincs kibékülve.

Kimi Räikkönen visszatérése óta első győzelmét aratta Abu-Dzabiban, ahol Lewis Hamilton kiesését kihasználva, és hibátlan versenyt futva az első helyre kormányozta be a Lotust. Utoljára a 2010-es Belga Nagydíjon tudott nyerni, pedig idén már többször közel került a győzelemhez - ezúttal összejött neki.

Azt már szombaton elmondta, döntő jelentőségű lesz, hogy ne ragadjanak be egy lassabb autó mögé, aminek idén már sokszor megitták a nevét. "Mark (Webbert) és (Pastor) Maldonadót még azelőtt sikerült megelőznöm, hogy második fokozatba kapcsoltam volna" - mondta. "Tudtuk, hogy a rajt kulcsfontosságú lesz, és nagyon jól sikerült eljönnöm. Azt hiszem, a McLaren tempóját nem tudtuk tartani, legalábbis a futam elején, de hát a versenyt be is kell fejezni..." - utalt Hamilton kiesésére.

A két Safety Car-periódus nem különösen jött jól a Lotusnak, azonban Räikkönen mindkét újraindítást jól kapta el. "Jó kis előnyre tettünk szert, ami aztán mindkétszer eltűnt" - magyarázta.A második alkalommal megkapta a nyakába a Fernando Alonso-Jenson Button-Sebastian Vettel triót, azonban amíg ők egymással voltak elfoglalva, szép csendben el tudott húzni tőlük.

A finnt a futam alatt egyedül a csapat rádióüzenetei tudták kihozni a sodrából. "Biztos csak segíteni akarnak, de ha percenként kétszer mondják el ugyanazt, nem vagyok olyan hülye, hogy elfelejtsem, mit csinálok éppen" - háborgott. "Majd szólok, ha segítségre van szükségem. Nem ez volt az első alkalom, és nem is ez lesz az utolsó."

Forrás: AFP

A versenyző egyébként szokásához híven nagyjából érzelmek nélkül vette tudomásul a győzelmet - bár néhány mosolyt eleresztett -, leginkább a csapat sikerének örült. "Kemény időket éltünk át mostanában, és remélhetőleg ez majd visszaadja az emberek hitét" - mondta.

Bár mikor a sajtótájékoztató végén megkérdezték, milyen hosszan tervezi az ünneplést, kiderült: mégsem hagyja annyira hidegen a győzelem... "Majdnem két hetem van rá. Szerintem a csapat megelégszik azzal, ha a következő versenyre sikerül eljutnom. Közben azért megpróbálok hazamenni valamikor."

A Lotust irányító Eric Boullier nem tudta leplezni az örömét a régóta várt eredmény kapcsán. "Először egy szó jut eszembe: fantasztikus. Aztán még sok másik, mint a 'megkönnyebbülés' és a 'megérdemeltük'" - fogalmazott. "Egy kicsit bosszantó, hogy nem sikerült korábban nyernünk, erre vártunk, de fantasztikus érzés, hogy végre sikerült megszerezni a győzelmet, ez hatalmas jutalom a csapat számára."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!