Élő:
Vágólapra másolva!
Utólag belátják, hogy a lágyabb keverékeket kellett volna elvinniük Amerikába, de nem akartak beleszólni a világbajnoki küzdelembe.

A sportigazgató, Paul Hembery megvédte a Pirelli azon döntését, amely szerint a kemény és a közepes keverékű abroncsokat választották ki a hétvégi USA Nagydíjra. A pénteki szabadedzések után számos bírálat érte az olasz gyártót, hiszen ezek a gumik túl keménynek bizonyultak a vártnál hűvösebb és simább felületű pályán: a csapatok nehezen tudták őket felmelegíteni, a gumikopás pedig szinte elhanyagolhatónak bizonyult. Így valószínűsíthető, hogy az elmúlt két futamhoz hasonlóan a csapatok többsége itt is az egykiállásos taktikát választja a vasárnapi versenyen.

Hembery azzal indokolta a Pirelli óvatos döntését, hogy a gumiválasztás idején - két hónappal ezelőtt - még nem tudták, mekkora terhelést kapnak az abroncsok a mindenki számára ismeretlen aszfalton. Ráadásul az a veszély is fennállt, hogy a gyors gumikopás miatt a bajnoki címért harcoló csapatok egyike előnybe kerül. Úgy véli, "a szezon végén már az üzlet kerül előtérbe, ezt is figyelembe kellett vennünk."

"Nem akartuk, hogy a sajtó azzal a kérdéssel forduljon hozzánk, hogy el akarjuk-e dönteni a világbajnokságot" - nyilatkozta az Autosportnak. Hembery elismerte, hogy a lágyabb keverékeket kellett volna elhozniuk Austinba, de a pályán rendezett első futam előtt ezt még túl kockázatosnak tartotta. "A múltban nem rendeztek itt versenyeket - ez egy olyan helyzet volt, amikor az ismeretlennel néztünk szembe."

"Jövőre már tudni fogjuk, mire számíthatunk - jól ismerjük majd a pályákat és az autók viselkedését. Így agresszívabb döntéseket hozhatunk, amiket sokkal korábban bejelenthetünk - legalább nem fognak azzal vádolni minket, hogy beleszólunk a bajnoki küzdelembe" - tette hozzá.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!