Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel az utolsó helyről a dobogóig küzdötte fel magát a hihetetlenül izgalmas Abu-dzabi Nagydíjon, ahol Kimi Räikkönen Fernando Alonso előtt szerezte meg első lotusos győzelmét.

A várakozásoknak megfelelően parádés izgalmakat, két Safety Car-periódust, számos balesetet, hét kiesőt és hihetetlen végeredményt hozott az Abu-dzabi Nagydíj, ahol Kimi Räikkönen első lotusos győzelmét aratta. A legnagyobb figyelmet azonban nem ő, hanem a dobogón mellette álló két bajnokaspiráns, Fernando Alonso és Sebastian Vettel kapta.

Pedig a verseny harmadáig úgy tűnt, hogy a pole pozícióból rajtoló Lewis Hamilton sima győzelmet arat, a technika ördöge azonban ismét közbe szólt, amikor a McLaren minden előzetes jel nélkül megadta magát (elment az üzemanyagnyomás), így Hamilton kénytelen volt fejcsóválva leparkolni a kocsiját a pálya mellett. "Csak cirkáltam, de így is növeltem az előnyömet - kár, hogy a motor felmondta a szolgálatot. Az üzemanyaggal volt valamilyen problémánk. A verseny viszont hihetetlen volt, jó volt nézni!" - mondta a brit.

Ezzel fantasztikus lehetőség pottyant a rajtnál második helyre felugró Räikkönen ölébe, aki innentől ki sem adta a kezéből a vezetést. A verseny közben többször is rápirított mérnökeire, hogy ne traktálják felesleges információval a rádión, a leintés után pedig szintén sajátos stílusában reagált. "Boldog vagyok, de nincs miért ugrálnunk örömünkben. Megpróbáljuk megismételni ezt az eredményt. Ma pedig nagyot bulizunk" - mondta.

Forrás: AFP
Kattintson a képre, galéria nyílik!

A finnt az utolsó pillanatig üldözte a világbajnoki pontokért oroszlánként küzdő Alonso, aki rögtön a rajtnál előzött kettőt, majd Hamilton kiesése után Pastor Maldonadót megelőzve a második helyen találta magát. "Nagyon boldog vagyok, mivel nem voltunk túl versenyképesek ezen a hétvégén. Keményen harcoltunk az egész futamon, jó volt a stratégiánk, és győzni akartunk" - mondta a spanyol. Vettel szombati büntetése után úgy tűnt, akár a vezetést is visszaveheti a tabellán, a végén azonban nem sokon múlt, hogy a pályán kelljen megküzdenie a címvédővel.

Az utolsó helyről rajtoló német ugyanis rögtön elkezdte átverekedni magát a mezőnyön, pedig a rajtnál egy, Bruno Sennával való koccanás után megsérült az első szárnya. A 9. körben azonban Nico Rosberg csúnyán belerohant Narain Karthikeyanba, és a pályára küldött Safety Car remek lehetőséget adott Vettelnek egy orrkúpcserére, és egyúttal megkapta a lágy gumikat, amelyeken újrakezdhette a menetelést.

Az élmezőny kerékcseréi után egészen a második helyig jött fel, azonban muszáj volt még egyszer kiállnia. A 38. körben megejtett második kerékcseréje után egy tömegbaleset miatt számára a legjobbkor ismét beküldték a Safety Cart, aminek következtében a 4. helyen találta magát. Egy ideig úgy tűnt, hogy friss gumikon akár a győzelem is meglehet neki, végül azonban beragadt a jól védekező Jenson Button mögé, akit csak az 51. körben sikerült megelőznie, addigra viszont Alonso és Räikkönen lőtávolságon kívülre kerültek tőle. "Előre mondtam, srácok, sosem szabad feladni a reményt" - mondta csapatának a rádión a leintés után.

Az izgalmak nagy részét biztosító első négy helyezett mögött Pastor Maldonado, Kamui Kobajasi és Felipe Massa végzett. A brazil korábban a Webberrel szembeni védekezés közben megpördült, az utolsó körökben azonban sikerrel verte vissza Bruno Senna és Paul di Resta támadásait. Daniel Ricciardo az utolsó pontot halászta el Michael Schumacher orra elől, aki egy késői defektet követő, nem tervezett kerékcsere miatt esett hátra.

Forrás: AFP

A középmezőny versenyzői folyamatos balesetekkel borzolták a kedélyeket, végül heten nem fejezték be a futamot. Nico Hülkenberg már a rajtnál kiesett, miután beszorult a másik Force India, illetve Bruno Senna és Sergio Pérez közé, és nem volt hova menekülnie. Hamiltonhoz hasonlóan Charles Pic alatt is az autó adta meg magát, míg Rosberg és Karthikeyan a már említett baleset után örülhettek, hogy épségben szálltak ki az autójukból.

A második leglátványosabb baleset a 39. körben történt: Sergio Pérez Romain Grosjean megelőzése után Paul di Restát támadta, aminek következtében mindketten elhagyták a pályát, a mexikói azonban olyan hévvel jött vissza, hogy eltalálta Grosjeant - a hátulról érkező Mark Webber pedig már nem tudta elkerülni a Lotust. Ők ketten nem tudtak továbbmenni, a sportfelügyelők pedig egy stop-and-go-val büntették Pérez ámokfutását. Webber egyébként már a rajtnál visszaesett, később Maldonado előzése közben pördült meg, aztán Massával is koccant, így került a középmezőnybe.

Ezzel az eredménnyel Alonso 13-ról 10 pontra csökkentette a hátrányát Vettelhez képest. A két hét múlva következő amerikai futamon a Red Bull akár mindkét bajnoki címet bezsebelheti.

A versenyről készült élő tudósításunk itt olvasható.

http://static.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_18_8.html

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!