Vágólapra másolva!
Német lapértesülések szerint a Mercedes majdnem harmadával megnöveli a költségvetését, hogy valóban versenyképes csapatként fogadhassa a jövőre érkező Lewis Hamiltont.

A vb-győztes Brawn GP-ből átalakuló Mercedes az elmúlt három évben nem tudta megtartani a helyét az élcsapatok között, mindössze egyetlen futamgyőzelemmel jelentősen elmaradt az elvárásoktól. A német Bild értesülései szerint a Daimler csoport úgy döntött, Lewis Hamilton érkezése előtt jelentősen megnövelik a csapat költségvetési keretét.

Az újság beszámolója szerint a felső vezetés számára egyértelművé vált, hogy másképpen nem lehetnek versenyképesek a sorozatban, ezért a Brackley-i gárda 2013-as költségvetését 200 millió euróban határozták meg, ami 44 millióval (mintegy 12,5 milliárd forinttal) több lenne az idei összegnél.

A gyár az F1-be pumpált pénzt a DTM-programtól venné el, ahol az idei nyolc helyett jövőre csak hat autót indítana a következő szezonban, míg a rivális BMW éppen az ellenkezőjére készül. A Mercedes sportprogramját irányító Norbert Haug ugyanakkor tagadta, hogy ilyen mértékű változásról lenne szó. "Nem lesz 30 százalékos emelkedés a költségvetésben" - szögezte le.

A csapathoz eközben Niki Lauda is csatlakozott, mint ügyvezetői jogkor nélküli igazgató - az ő feladata éppen az lesz, hogy rájöjjön, mi az oka a Mercedes gyenge teljesítményének a bíztató szezonkezdet után. Bár olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy előbb-utóbb az egykori versenyző veheti át a csapatfőnöki posztot, Ross Brawn egyértelműen leszögezte: Lauda érkezése változásokat hozhat például az igazgatói ülések jellegében, az ő feladatkörére azonban nem lesz hatással.

"Niki néhány nagyobb stratégia kérdésben is besegít, mint például az új kereskedelmi szerződés összehozása Bernie (Ecclestone-nal), és nyilván Lewis elcsábításában is szerepe volt - szóval ilyesmikkel foglalkozik, de nem vesz részt a csapat napi irányításában" - mondta. "Egyszerűen egy új igazgatóval dolgozunk együtt. Ilyen már korábban is volt, most más tölti be ezt a szerepet."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!