Vágólapra másolva!
A wokingi istállónál elismerik, hogy új alkatrészeket is kipróbáltak Abu-Dzabiban. A Red Bull is biztosan így tett, a Ferrari azonban nem lehetett ott - épp a világbajnokság kritikus szakaszában.

A világbajnoki címért technikai téren lépéshátrányból küzdő Ferrarinak éppen a legrosszabbkor jött, hogy közvetlen riválisai ezen a héten bonyolították le a fiatal versenyzők számára rendezett tesztet.

Erre a szabályok szerint minden csapatnak egyetlen háromnapos ciklus áll a rendelkezésére a naptári év során, de míg a Ferrari már szeptemberben ellőtte ezt a lehetőségét, a McLaren és a Red Bull - négy másik istállóval együtt - a hagyományos időpontban és helyszínen, Abu-Dzabiban kerített rá sort a nagydíj után.

Bár a teszt célja eredendően az, hogy a fiatal tehetségek megismerkedhessenek a Forma-1-es technikával, az összes csapat kihasználja arra is, hogy a pályán próbálja ki legújabb fejlesztéseit. Ez különösen fontos, mert erre a szezon közbeni teszttilalom óta általában csak a nagydíjak első edzésnapján nyílik mód, amikor sokkal kevesebb idejük van a kísérletezésre. A teszten bárki vezethet, akinek A-kategóriájú versenyzőlicensze van, és korábban legfeljebb két F1-es futamon indult.

A McLaren főnöke, Martin Whitmarsh el is ismerte, hogy a jövő hétvégén, Austinban előrelépést vár az e heti tesztnek köszönhetően. "Végeztünk technikai teszteket. Vannak meglehetősen tapasztalt fiatal versenyzőink is, az egyikük (Gary Paffett) 31 éves. Sajnos ilyen manapság az F1" - mondta. "Egy olyan csapat, mint a miénk, többféle technikai fejlesztéshez használ egy tesztet, ezért az autónk műszerekkel felszerelve rengeteg aerodinamikai célú etapot tesz meg, sokféle konfigurációban."

"Csalódott lennék, ha Texasban nem lenne semmink, amitől az autónk gyorsabb lesz, vagy amitől megértjük, hogy mitől lehetne gyorsabb."

A McLarenhez hasonlóan a Red Bull testvércsapatánál, a Toro Rossónál is elismerték, hogy a hét a fejlesztések szempontjából is hasznos volt. "A feladatlistánk hosszú volt, rengeteg alkatrészt próbáltunk ki, a legtöbbet a jövő évi autónkra vonatkozóan, ami a 2013-as felkészülésünk során nagyon hasznos lesz" - magyarázta az istálló vezető versenymérnöke, Laurent Mekies. "Ezen felül nem túlzás kijelenteni, hogy ennek a munkának egy része a fennmaradó két versenyen is megtérül majd."

Bár a Red Bull rutintalanabb pilótákkal dolgozott Abu-Dzabiban, mint a McLaren - a WSR-ben versenyző Antonio Félix da Costát és Robin Frijnst vetették be -, bizonyára ők is sokat tanultak a tesztből, ami tovább növelheti a Ferrarival szembeni előnyüket. Két fordulóval a szezon vége előtt Sebastian Vettel 10 ponttal előzi meg Fernando Alonsót, ezért elvben már Austinban megszerezheti zsinórban harmadik világbajnoki címét.