Vágólapra másolva!
A német nem bánja, hogy a 2. rajtkockába szorult, mert tavaly is onnan nyert. Utólag azt mondja, az ő hibája, hogy Massa útban volt neki.

Sebastian Vettel hallhatóan nem örült, amikor a Koreai Nagydíj időmérő edzésének utolsó pillanataiban elbukta az addig biztosnak tűnő pole pozíciót. Rádión ráförmedt a versenymérnökére, hogy miért nem szólt neki az előtte tébláboló Felipe Massáról, de utólag elismerte, hogy saját hibájából ragadt be a Ferrari mögé.

A címvédő a Q1-et és a Q2-t simán megnyerte, és a Q3-ban teljesített első mért körök alapján is az élen állt. Amikor azonban mindent eldöntő körének készült nekivágni, Massa miatt lassítania kellett. "Nem akarom Felipére fogni. Azt hittem, már a bokszba tart, de kiderült, hogy tévedtem" - mondta Vettel. "Megesik az ilyesmi, egyáltalán nem Felipe hibája volt. Már korábban tudnom kellett volna, hogy ott lesz. Ha valakit okolhatok, az csakis én magam lehetek. Valószínűleg vesztettem mögötte egy kis időt, de nem szokásom másokat hibáztatni az elmaradt eredményekért."

"Tény, hogy a Q3-ban a második köröm nem sikerült elég jól. A középső szektorban, ahol a hétvége korábbi részében minden rendben ment, időt vesztettem, mert nem sikerült követnem a pálya állapotának a fejlődését, úgyhogy a 2. rajthely is rendben van."

Vettel nem aggódik amiatt, hogy a pálya poros oldaláról kell startolnia, hiszen tavaly is éppen a 2. helyről nyerte meg a versenyt. "Egy évvel ezelőtt jól indultunk, és itt úgysem lehet tudni, hogy mi történik majd. Akár az első, akár a negyedik helyről rajtol az ember, a négyes kanyarnál már az élen találhatja magát" - vélte. "A pálya elején sok a hosszú egyenes, amitől a verseny kezdetben érdekes lehet."

Forrás: Red Bull
Forrás: Red Bull

A másik Red Bullt kormányzó Mark Webber a délelőtt szabadedzésen időt vesztett egy rossz motorelektronikai beállítás miatt, de az időmérőn azonnal magára talált, és úgy érezte, a 15-ös kanyarnál elkövetett bakitól eltekintve tökéletes kört sikerült futnia a Q3 végén. Úgy végzett az élen, hogy a pálya egyik szektorában sem érte el a legjobb részidőt.

Webbernek idén ez az első igazi edzéselsősége, mert Monacóban csak Michael Schumacher büntetésével örökölte meg a pole-t. "Ez mindannyiunknak szoros időmérő volt. Azt hiszem, az edzés közben mindenki máskor küszködött balanszproblémákkal a különféle gumikeverékeken" - mondta. "Remélem, minél jobban jövök majd ki az első kanyarból, ami fontos lesz, hiszen utána két hosszú egyenes következik."

Bár a péntek délutáni köridők alapján úgy tűnt, a hosszú etapokon a Ferrari és a McLaren jobban megszorongathatja a Red Bullt, mint az időmérőn, Vettel kijelentette, hogy "a versenyen talán még ennél is erősebbek lehetünk."