Vágólapra másolva!
Michael Schumacher és Nico Rosberg szerint a Mercedes nagyot léphet előre az új kipufogóval, de nem szabad elvárniuk, hogy rögtön tökéletesen működjön. Már a 2013-as idényre is fejlesztenek.

A Mercedes nagy reményekkel utazott a Szingapúri Nagydíjra, a pénteki szabadedzéseken ugyanis több kisebb fejlesztés mellett felszerelték autóikra a módosított kipufogót is, amely a hátsó leszorítóerő növelésében jelenthet nagy segítséget. A Coanda-effektus elvén működő kipufogót a csapat fiatal tesztpilótái múlt héten tesztelték Magny-Cours-ban, Szingapúrban pedig versenykörülmények között is bevetésre kerülhet, ha a pénteken gyűjtött adatok meggyőzőnek bizonyulnak.

Michael Schumacher bizakodva várja az új alkatrész hatásait, a szabadedzések előtt azonban óvatosan nyilatkozott a fejlődés mértékéről. "Azt már eddig is láttuk, hogy javulást hoz az új kipufogó, hiszen különben fel sem szerelnénk az autónkra. Előfordulhat viszont, hogy még több tapasztalatra van szükségünk, mielőtt maximálisan ki tudjuk használni a fejlesztés előnyeit" - mondta az Autosportnak. Miután a Mercedes a legutóbbi öt versenyen nem tudott az első öt között végezni, Schumacher bízik benne, hogy az újításoknak köszönhetően ismét megnehezíthetik az élmezőny dolgát.

"Azért küszködtünk, mert a többi csapathoz viszonyítva nem volt sok újításunk, de most mi is előállunk a fejlesztéseinkkel. A későbbi futamokon is számíthatunk javulásra" - magyarázta. "Nem állítottuk le az autó fejlesztését, és optimisták vagyunk: a szezon vége felé újabb előrelépésekre számíthatunk."

A Mercedes szingapúri esélyeivel kapcsolatban egyelőre Nico Rosberg sem bízza el magát. "Jelentős változtatásokat hajtottunk végre az autón, és jó irányba haladunk, de itt egy folyamatról van szó. Először meg kell néznünk, hogyan működik, és mekkora előnyt jelent, különösen ezen a pályán" - nyilatkozta a kipufogóról. "Azt nem várhatjuk el, hogy felszereljük az autóra, és rögtön tökéletesen működik. Még finomítanunk kell rajta, hiszen egy bonyolult eszközről van szó."

Rosberg elárulta, az idény végén bevetett fejlesztésekkel már a 2013-as szezonra is készülnek. "Radikális intézkedésekkel próbálunk változtatásokat eszközölni az autónkon. Ezek a fejlesztések jövőre is segíthetnek nekünk - fontos, hogy a következő idényben nagyot lépjünk előre a teljesítmény terén."