Vágólapra másolva!
A McLaren szerint nyilvánvaló, hogy ő okolható a négy versenyző kiesését okozó incidensért, a francia azonban először a felvételeket szeretné megnézni.

Látványos rajtbalesettel indult a Belga Nagydíj, négy olyan versenyző azonnali kiesését okozva, aki akár a dobogós helyezésekért is harcolhatott volna. Az első kanyarhoz közeledve Romain Grosjean jobbra húzta az autóját, eltalálva a mellette haladó Lewis Hamiltont. A McLaren a levegőbe repítette a Lotust, amely átesett Fernando Alonso Ferrariján, kiiktatva a versenyből a világbajnokság éllovasát is. A balesetbe a győzelmi reményekkel induló Sauberek is belekeveredett, Sergio Pérez kiesett, Kamui Kobajasi autója pedig megrongálódott, így csak a 13. helyen ért célba.

Grosjean a futam közben úgy nyilatkozott, túl korai lenne megítélni, ki hibáztatható az ütközésért. "Jól rajtoltam, de aztán bumm, és vége is volt a versenyemnek. A visszajátszást nem láttam, mindenesetre az a legfontosabb, hogy mindannyian jól vagyunk. Nem tudom, hogy túl hirtelen váltottam-e irányt" - mondta a Sky Sportsnak a francia, akinek az autója centiméterekkel röpült el Alonso sisakja mellett. A sportfelügyelők őt találták hibásnak, ezért eltiltották a jövő hétvégi Olasz Nagydíjról.

Forrás: AFP

A McLarennél határozottabb véleményt formáltak az esetről, Hamilton és Martin Whitmarsh szerint is egyértelmű, hogy a brit vétlen volt. "Azt hiszem, elég egyértelmű a helyzet. Én nem tehettem semmit, már a pálya szélén voltam, nem volt hová mennem" - magyarázta, majd hozzátette, többet nem akar a rajtról beszélni, inkább csapattársa, Jenson Button győzelmének örül. Az ütközés után egyébként odament Grosjeanhoz, és dühösen gesztikulálva vonta kérdőre a baleset miatt.

Csapatfőnöke élesebb kritikát fogalmazott meg a futam után: "Nem szeretném nyomtatásban viszontlátni azokat a szavakat, amik a rajt után jártak a fejemben. Grosjean egyszerűen ráhúzott Lewisra és a többiekre. A versenyzők és a rajongók miatt is kár a balesetért. Azt viszont nem az én dolgom megítélni, hogy jár-e büntetés az incidens okozásáért" - mondta Whitmarsh.

A két Sauber teljesen ártatlanul keveredett bele a balesetbe, amely megfosztotta őket dobogós reményeiktől. "Fékezni próbáltam az első kanyarhoz, amikor egyszerűen nekem jöttek. Nem tehettem semmit" - nyilatkozta csalódottan Pérez. "Egy versenyző hibája miatt jártunk pórul." Kamui Kobajasi autójának jobb oldali oldaldoboza is kilyukadt a balesetben, és hátraesett 19-ediknek, így a reményei azonnal elszálltak.


A hatodik helyről induló Pastor Maldonado túl korán indult el, kiugrott a rajtnál, de amúgy sem tartott sokáig a versenye: miután visszaesett a 20. helyre, az újraindítást követően eltalálta Timo Glock Marussiáját, és törött első szárnnyal kiállt a versenyből. "Az indításnál hibáztam, mert kicsúszott a kezemből a kuplungkar" - mondta az elrontott rajtról.