Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel kiesését az Olasz Nagydíjon a generátor meghibásodása okozta, ami a valenciai győzelmétől is megfosztotta. Webber biztonsági megfontolásból adta fel a futamot.

A lehető legrosszabbul alakult a hétvége a Red Bull számára: Sebastian Vettel a generátor ismételt meghibásodása miatt volt kénytelen feladni a versenyt, míg Mark Webber egy megpördülés után biztonsági okokból gurult be a bokszba. A gárda utoljára két éve, a 2010-es Koreai Nagydíjon nullázott.

Pedig sokáig úgy tűnt, Vettel értékes pontokat menthet a Red Bull gyenge versenytempója ellenére, azonban egy visszatérő probléma miatt kénytelen volt leparkolni az autóját. "Körülbelül 300 méterrel azelőtt tudtam meg, hogy gond van, mielőtt leállítottam az autót. A generátorral volt probléma, hasonló ahhoz, ami tegnap reggel történt" - utalt a szombati szabadedzésre.

"Sebastian autójában ismét a generátor romlott el, meg kell vizsgálnunk az ügyet, és a Renault-val együtt biztosítanunk kell, hogy ez ne történhessen meg újra" - mondta Christian Horner csapatfőnök. "Ez már egy győzelemtől is megfosztott minket Valenciában, és most Monzában egy pontszerző helyet vesztettünk el miatta. Fontos, hogy megoldjuk a problémát a hátralévő hét futamra."

Vettel kiesése után a csapat a szintén pontszerző helyen haladó Webberben reménykedhetett, az ausztrál gumijai azonban teljesen elfogytak, és a friss abroncsokon közelítő Nico Rosberg elől menekülve hibázott. "Talán néhány pont megszerzését szem előtt tartva nem kellett volna olyan keményen nyomnom, de meg akartam tartani a helyemet. A hátsó gumik teljesen szétmentek, így elvesztettem az autót az Ascari sikánban: sikerült elkerülnöm a falat, az abroncsokat azonban annyira elfékeztem, hogy féltem, megsérül az autó" - magyarázta Webber.

Így végül biztonsági okokból gurult ki a bokszba, a kockásra fékezett gumik okozta vibráció miatt ugyanis már alig látott. "Itt 330 km/ó körüli tempóval megyünk, nem láttam a pályát, ezért úgy döntöttünk, feladjuk a versenyt" - mondta.

A gárda versenyzői ezzel a 4-5. helyre csúsztak vissza a világbajnoki tabellán, Vettel lemaradása 39, Webberé 47 pont az éllovas Fernando Alonsóhoz képest.