Vágólapra másolva!
A Belga Nagydíj súlyos rajtbalesetének előidézése miatt. A Lotus nem is fellebbezett.

Romain Grosjean nem indulhat a jövő hétvégi Olasz Nagydíjon, mert a sportfelügyelők úgy ítélték, egyértelműen ő volt a felelős a rajtbalesetért Belgiumban, amely miatt Lewis Hamilton, Fernando Alonso és Sergio Pérez is azonnal kiesett, ráadásul egy hajszálon múlt, hogy egyikük sem sérült meg.

Az indoklás szerint Grosjean "rendkívül súlyos szabálysértést követett el, kockáztatva társai testi épségét is, s ezzel a világbajnoki küzdelem több esélyesét ütötte ki a versenyből." A felügyelők figyelmét továbbá nem kerülte el, hogy "a versenyző a saját csapata szerint is óriási hibát vétett, és tévesen mérte fel a helyzetet. Sem ő, sem a csapata nem folyamodott a büntetés enyhítéséért."

Grosjean idén rendszeresen keveredett balhéba a rajtoknál, már korábban is több balesetért őt tartották felelősnek. A felső kameraállásból most jól látszott, hogy balra tőle nem haladt senki, ezért ki nem kényszerített helyzetben húzódott jobbra, a fűre szorítva Lewis Hamiltont, ami elindította a láncreakciót. Később csak annyit mondott: "Jól rajtoltam, de aztán bumm, és vége is volt a versenyemnek. A visszajátszást nem láttam, mindenesetre az a legfontosabb, hogy mindannyian jól vagyunk. Nem tudom, hogy túl hirtelen váltottam-e irányt."


A francia Lotusa irányíthatatlanná vált, majd a levegőbe repült, csak centikkel Fernando Alonso feje mellett pattogva át az épp kanyarodó Ferrarin. "A képeken látszott, hogy éppen fordultam, ezért az autója akár a kezemet vagy a fejemet is eltalálhatta volna. Szerintem az autóm felső részén minden ripityára tört. Ebben az értelemben nagy mázlim van" - mondta Alonso. "Amíg nem néztem meg a visszajátszást, fogalmam sem volt, mi történt, mert el sem tudtam képzelni, hogy lehetett ekkora a becsapódás, és hogy landolhatott rajtam egy másik autó ennyire gyorsan. Utána láttam, hogy Grosjean Lewisszal koccant."

Alonso sokáig nem is szállt ki az autójából, mert fájt a háta. "Aztán viszont keletkezett az egy kis tűz, és odasiettek a poroltókkal, ezért úgy döntöttem, inkább mégis kipattanok a pilótafülkéből, mert a füstben nem igazán kaptam levegőt" - árulta el.

Grosjean akciója egy csapásra tönkretette a Sauber versenyét is: a balesetbe ártatlanul belekeveredő Sergio Pérez azonnal kiesett, míg a 2. helyről rajtoló Kamui Kobajasi visszaesett tizenkilencediknek, mert az autóján az ütközéstől kilyukadt a jobb oldali oldaldoboz. "Nem tehettem semmit, amikor egy másik autó egyszerűen belém szállt a rajtnál" - mondta. "Ki kellett állnom a bokszba, hogy elvégezzenek néhány javítást, aztán hét körrel később, egy lassú defekt miatt megint."

Forrás: AFP

Mivel Belgiumban a felügyelők Pastor Maldonadóra is kiszabtak két büntetést, Alonso főnöke, a Ferrarit irányító Stefano Domenicali azt mondta, az FIA-nek már az utánpótlás-sorozatokban be kellene tartatnia a helyes versenyzői magatartást. "Más sorozatokban is túl gyakran látni olyat, hogy a pilóták túl agresszívek, lehetetlen akciókkal próbálkoznak. Fontos lenne, hogy a pályafutásuk kezdetétől fogva szigorúan ítéljék meg az ilyesmit, így mire bekerülnek az F1-be, már jobban képzettek legyenek" - vélte.

Grosjean néhány órával később elismerte, hogy a baleset az ő hibája volt, s bár keménynek érezte, azt mondta, elfogadja az ítéletet. "Hibáztam, mert rosszul mértem fel a távolságot Lewishoz képest. Biztosra vettem, hogy már előtte vagyok. Tehát egy apró tévedés vezetett egy nagy balesethez" - jelentette ki. "Nem váltottam ívet, csak balról jobbra húzódtam. Senkit nem akartam felkenni a falra - nem azért jöttem versenyezni, hogy az első kanyarban kiessek. Nagyon, nagyon sajnálom a történteket, és örülök, hogy senkinek nem esett baja." Hozzátette azt is, hogy idén valóban túl gyakran hibázott a rajtoknál, ezért át fogja gondolni a hozzáállását.

A Lotus Monzában valószínűleg a tartalékpilótáját, Jérome d'Ambrosiót fogja indítani az eltiltott Grosjean helyett, akit még 50 ezer eurós pénzbírsággal is sújtottak.