Vágólapra másolva!
A spái rajtbaleset egyik szenvedő alanya szerint nem szabad abban bízni, hogy az FIA mindent elintéz, a versenyzőknek is tenniük kell azért, hogy kevesebb baleset történjen.

Fernando Alonso ártatlan áldozata volt a Belga Nagydíj rajtbalesetének, miután Romain Grosjean először Lewis Hamilton autójára húzott rá, majd a McLarennel történt ütközést követően a levegőbe emelkedett, és Sergio Pérezt, valamint a spanyol Ferrariját is kiütötte a versenyből. A balesetet okozó Grosjeant a sportfelügyelők eltiltották az Olasz Nagydíjon való részvételtől.

Alonso csak a szerencsének köszönheti, hogy sértetlenül megúszta az esetet, de a futam után hangsúlyozta: nem haragszik Grosjeanra, hiszen szándékosan senki nem okozna ekkora balesetet. Ennek ellenére úgy gondolja, néhány vetélytársa átgondolhatná a hozzáállását. "Azt hiszem, a rajtnál annyi történt, hogy két agresszív versenyző csatázott egymással" - nyilatkozta. "Ezúttal mi voltunk rosszkor rossz helyen, így minket találtak el. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az eddigi tizenkét versenyből Romain hétszer ütközött az indulásoknál."

A világbajnoki éllovas szerint manapság túl sok ütközés történik az autóversenyeken, és erre elsősorban nem a Nemzetközi Automobil Szövetségnek, hanem a pilótáknak kell megoldást találniuk. "Ezen a hétvégén a GP2-ben és a GP3-ban is sok balesetet láthattunk, most pedig az F1-ben is. Rajtunk, versenyzőkön múlik, hogy ésszel versenyzünk-e, és tiszteletben tartjuk-e az ellenfeleinket" - vélekedett. "Az is igaz, hogy sokszor ugyanazok a versenyzők okoznak folyamatosan baleseteket, ezért talán a szövetség is máshogyan közelíthetné meg a problémát."

A spanyol szerint az FIA-nak nincs könnyű dolga, hiszen sokszor nehéz eldönteni, milyen büntetést érdemel a hibázó versenyző. "A sebességet, az időt és a távolságot is figyelembe kell venni, ez a három tényező egy összetett problémát eredményez" - mondta. "A tévében látható látványos baleseteket sokszor nem olyan könnyű elkerülni éles helyzetben. De biztos vagyok benne, hogy az FIA jó munkát végez, és minden részletre odafigyel."

A vasárnapi futam után a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali is kifejtette a véleményét a pilóták vezetési stílusával kapcsolatban. Szerinte az FIA-nak figyelnie kellene arra, hogy már az utánpótlás-szériákban is a helyes magatartásra ösztönözze a fiatal versenyzőket, akik így későbbi pályafutások során is biztonságosabban vezetnének.