Vágólapra másolva!
A finn továbbra is esélyesnek tartja magát a világbajnoki címre, de akkor sem fog kétségbe esni, ha végül nem nyeri meg, mert úgyis van már neki egy 2007-ből.

Kimi Räikkönen továbbra is esélyesként gondol magára a 2012-es szezonban, de véleménye szerint Fernando Alonso az igazi favorit. A Lotus finn versenyzője 49 ponttal van elmaradva a spanyol mögött, igaz, a második Webbertől csak nyolc pont választja el.

"Majdnem olyan jó esélyem van (a vb-címre) mint bárki másnak" - nyilatkozta a finn Spában. "Nem hinném, hogy jobb esélyem lenne, mint a többieknek, sőt, talán nekem van a legkevesebb sanszom az öt srác közül. Alonsót elszámítva a többiek igazán közel vannak egymáshoz, és még sok pontot lehet szerezni."

"Bármelyikünknek egyetlen rosszul sikerült verseny elég lenne ahhoz, hogy több helyet hátraessen a táblázaton. Minden verseny fontos, addig fogjuk nyomni, amíg van bármi esélyünk" - folytatta.

Räikkönen nem ért egyet azokkal, akik szerint ő lenne a Belga Nagydíj esélyese az utolsó versenyeken mutatott jó formája és a Lotus új fejlesztése, a dupla DRS miatt. "Nem különlegesebb ez a verseny sem, mint a többi. A pálya remek, gyakran vannak itt jó versenyek, de ezt a helyet is csak annyira ismerem, mint a többit, nem versenyeztem itt többet, mint bárhol máshol. Eddig elég jó a szezonunk, de voltak rossz versenyeink is. Nincs arról szó, hogy idejövünk, és azonnal jónak kell lennünk. Akár katasztrófa is történhet. Remélhetőleg jó hétvégénk lehet, de még nem tudjuk."

"A legtöbb futamon versenyképesek voltunk, nem látok okot arra, hogy itt miért ne lehetnénk. Megpróbáljuk. Ez a legtöbb, amit tehetünk, aztán meglátjuk, mi történik. Nincs semmi speciális dolog, amivel többet tehetnénk, remélhetőleg az újításaink működni fognak, és olyan pozícióba hoznak majd minket, ahonnan lehetséges nyerni" - folytatta a Lotus új dupla DRS-ére célozva.

Räikkönen azonban azt is elárulta, hogy nem jelentene neki annyit a második világbajnoki cím, mint az első. Akár nyer idén, akár veszít, egyik sem fog nagyot változtatni az életén. "Mindig azt mondtam, ha nyerek egyet, már boldog leszek, és ha utána is jön még egy bajnoki cím, az örömteli, de azért meggebedni nem fogok érte. Nem változtatná meg az életemet hosszú távon. Azért vagyunk itt, hogy versenyeket és bajnokságot nyerjünk, de nincs arról szó, hogy ez teljesen megváltoztatná az életemet."

"Ha azt érzem, hogy abba akarom hagyni, akkor abba fogom, nem fogok csak azért maradni, hogy nyerjek (még egyet)." A finn Spában beszélt a visszatéréséről is. "Nehéz volt elképzelni, hogy mit is várjak... Egy új csapathoz jöttem, és bár számítottunk rá, hogy jó lesz az autó, de nem lehet azt mondani, hogy az előző év után könnyű helyzetben lettünk volna. Éppen ezért igazán elégedettek vagyunk azzal, ahogy a dolgok alakultak. Biztos, hogy sokmindent jobban is csinálhattunk volna, de állhatnánk rosszabbul is.

Arra a kérdésre, hogy ha megnyerné a második világbajnoki címét, az összehasonlítható lenne-e a Ferrarival szerzettel, így válaszolt: "Csak egyet nyertem a Ferrarival, ezért nehéz megmondani. Szép időket töltöttem ott, megnyertem a világbajnoki címemet, igaz, a dolgok talán kicsit szebben is alakulhattak volna a végén, de ilyen az élet, ilyen a versenyzés."