Vágólapra másolva!
Csapatfőnöke szerint felesleges aggódni a McLaren jövője miatt, hiszen a továbbra is a Mercedesszel dolgozó csapat biztos lábakon áll. Lewis Hamilton úgy véli, még mindig reális esélye van a világbajnoki címre.

A McLaren jövőjével kapcsolatban számos találgatás látott napvilágot az utóbbi időben, melyek elsősorban az istálló motorszállítójával és szponzorációjával álltak kapcsolatban. A csapatfőnök, Martin Whitmarsh azonban elmondta, hogy az istálló a folyamatosan bővülő üzleti tevékenységeinek és a Forma-1-ben elért eredményeinek köszönhetően erősebb, mint valaha.

A McLaren 1995 óta használja a Mercedes motorjait, a két cég között pedig egyre szorosabb kapcsolat alakult ki, a 2000-es években a németek már a csapat 40%-át birtokolták. 2009-ben azonban úgy döntöttek, saját gyári csapatot indítanának a Forma-1-ben, és a Brawn GP felvásárlásával lemondtak a McLarenben szerzett tulajdonrészükről. Ron Dennis akkor azt mondta, a McLarent egy teljesen gyári csapattá szeretnék változtatni, egyes híresztelések szerint még saját Forma-1-es motor építését is tervezték. A McLaren azonban kitart a Mercedes mellett, a jövőben is a német gyártó motorjait szeretnék használni.

"Továbbra is a Mercedesszel fogunk dolgozni" - szögezte le Whitmarsh. "Nem hiszem, hogy bármikor is ezzel ellentétes információt közöltünk volna." A csapatfőnök szerint a McLaren évről évre erősödik, és a Forma-1 mezőnyében elfoglalt helyük is biztosabb, mint valaha. "Még ennél is erősebbek leszünk" - jelentette ki az Autosportnak, majd az istálló sikereivel érvelt. "Jövőre ünnepeljük fennállásunk ötvenedik évfordulóját, és 1966 óta a Forma-1-ben versenyzünk" - mondta. "A futamaink 25%-át megnyertük, minden másodikon felállhattunk a dobogóra. Jó helyzetből várjuk tehát a jövőt."

Forrás: McLaren

Whitmarsh amiatt sem aggódik, hogy az utóbbi hónapokban napvilágot látott információk szerint a csapat főszponzora, a Vodafone fontolgatja, hogy nem hosszabbítja meg 2013 végéig tartó szerződését. "A Vodafone a főszponzorunk, és azt reméljük, arra számítunk, hogy ez a jövőben is így marad. De a többi támogatónkkal is példátlanuk jó kapcsolatot tartunk fenn, néhányukkal már harminc éve dolgozunk együtt" - magyarázta. "Tíz olyan szponzorunk van, akik már több mint tizenöt éve támogatnak minket, ez pedig hihetetlen szám, főleg a Forma-1-ben. Többek között attól vagyunk erősek, hogy ilyen sok lábon állunk."

"Ha bárkit megkérdezünk a paddockban, vagy azon kívül, hogy melyik két csapat fog biztosan az F1-ben szerepelni öt év múlva is, a válaszolók 98%-a a McLarent és a Ferrarit mondaná" - tette hozzá.

A McLaren idén is harcban áll a világbajnoki címért, bár a szezon első felében nem használták ki maximálisan a lehetőségeiket, a csapat hibái és a pályán történt incidensek következtében sok pontot veszítettek. Lewis Hamilton így 47 pontos hátrányba került a világbajnokságban Fernando Alonsóhoz képest, ennek ellenére még mindig reális esélyt lát a győzelemre.

"Hihetetlenül nehéz lesz a szezon vége, nagyon izgalmas bajnokságra számíhatunk, és a taktikának is komoly szerepe lesz" - nyilatkozta a legutóbbi futamon győzelmet arató brit. "Egyik csapatnak sincs nyilvánvaló előnye - mindannyian nagyon keményen küzdünk azért, hogy utolérjük Fernandót, de még bármire van esélyünk."