Vágólapra másolva!
A pálya főnöke szerint több mint tízezer néző nem jutott ki a Brit Nagydíj pénteki vagy szombati napjára a közlekedési káosz miatt, nekik visszafizetik a jegyek árát. Silverstone-ban próbálják leszűrni a tanulságokat, hogy ne ismétlődjön meg a felfordulás.  

Komoly zavart okozott a hétvégi Brit Nagydíj helyszínén, Silverstone-ban a heves esőzés: pénteken 40 milliméter csapadék hullott, amitől használhatatlanná váltak a füves parkolók, és emiatt hatalmas torlódás alakult ki a pálya környékén. Sok néző órákon át rostokolt a dugóban, ezért másnap a rendezők olyan kérést tettek közzé, miszerint csak azok menjenek ki a pályára, akik gyalog vagy a P+R rendszer használatával teszik meg ezt, hogy a futam napjára helyrehozzák a parkolókat.

Vasárnap már nem volt fennakadás, de a silverstone-i pálya főnöke, Richard Phillips kijelentette, hogy a pénteki és szombati naphoz hasonló esetek jövőbeli elkerülése végett készíteni fognak egy tanulmányt, amelyben megoldásokat keresnek a hiányosságokra.

"A legfontosabb, hogy rendbe tegyük a kempingeket és tartalék férőhelyeket alakítsunk ki. Amikor szép az idő, minden rendben működik, de ha elromlik, az emberek lakóautókkal és furgonokkal jönnek, és ezekkel a járművekkel hamar megtelnek a kempingek" - mondta Phillips. "Nem az ő hibájuk, de ilyenkor több ezer másik kempingező csak körbe-körbe mászkál. Muszáj elkerülnünk, hogy még egyszer ilyesmi előforduljon, ez a legfontosabb tanulság."

"Több bevezető utat kell építenünk, illetve javítanunk kell a parkolási lehetőségeken. Úgy gondolom, a P+R rendszer hatalmas sikernek bizonyult. Tudtuk, hogy ebbe az irányba érdemes elindulnunk, és szerintem már az emberek is sejtik, hogy ez jó ötlet volt. Vannak feladataink, és ebből talán valami jó is ki fog sülni."

A hétvégi bonyodalom azért volt különösen ciki a szervezőknek, mert 2000-ben már történt hasonló, akkor is az eső és a sár miatt. A rendezők ígéretet tettek rá, hogy a pórul járt nézőket kárpótolják a jegyük árának visszafizetésével, azonban Phillips emlékeztetett rá, hogy ez nem lesz kis kiadás. "Sok pénzbe fog kerülni nekünk" - nyilatkozta a Guardian-nek. "Nem tudom a pontos összeget, de sokkal több lehet néhány százezer fontnál."

Becslése szerint szombaton tízezer néző döntött úgy, hogy mégsem látogat ki a pályára. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy pénteken a káosz ellenére is 40 ezer font értékben adtak el jegyeket a jövő évi Brit GP-re.