Vágólapra másolva!
A napok óta tartó esőzés sártengerré változtatta a pálya környékét, a Brit Nagydíj pénteki edzésnapját sok néző a forgalmi dugóban vesztegelve töltötte. Mark Webber sajnálja a szurkolókat, megoldás nincs.

Nem a pályán zajló vérszegény küzdelem, hanem az eső miatt kialakult közlekedési káosz hízott a legfontosabb témává a Brit Nagydíj pénteki edzésnapján, miután a Silverstone-ba érkező nézők jelentős része a pálya környékén kialakuló dugókban ragadt, és el sem jutott a lelátókig.

A helyzetet súlyosbította, hogy az aszfaltozott parkolók megteltek, a többi használhatatlan sártengerré vált, és akik nem foglaltak előre sátorhelyet, azokat a kempingekből is visszafordították, tovább növelve az A43-as bekötőúton veszteglő járművek számát. Egy finn szurkoló a Twitteren délután azt írta, 5 óra 40 perce indult el a 15 km-re fekvő Northamptonból, de még nem ért a helyszínre. Becslések szerint 80 ezren akartak kilátogatni a pályára. A hivatalos kemping, a Woodlands 16 ezer férőhelyes.

Silverstone kommunikációs főnöke, Katie Tyler "valóságos rémálomnak" nevezte a történteket, elismerte, hogy még nem találtak megoldást a problémára. Szombaton és vasárnap ugyan már működni fog a P+R rendszer, viszont a tovább zuhogó eső miatt várhatóan sok olyan parkoló is használhatatlanná válik, amiben ma még állhattak autók.

Tyler úgy érezte, Silverstone-t a vonzáskörzetében nagy költségvetésből elvégzett infrastrukturális fejlesztések ellenére is kísérti a 2000-es Brit Nagydíj emléke, amikor a pálya környékét szintén dagonyává változtatta az eső, és Bernie Ecclestone gúnyosan egy falusi vásárhoz hasonlította a rendezvényt.

Forrás: AFP

"Gondosan meg kell vizsgálnunk az összes tényezőt, de csak annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk a minimálisra csökkenteni az ilyen problémák esélyét" - mondta Tyler. "Számításba vesszük a legrosszabb forgatókönyvet is, csakhogy végső soron rétekkel vagyunk körülvéve, és nem lenne gazdaságos a teljes területet leaszfaltozni. Szörnyen bosszantó, hogy a 2000-es fiaskó emléke már éppen feledésbe merült volna, most úgy tűnik, mégis kezdődik minden elölről."

Ráadásul az sem látott érdekes akciót a pályán, aki eljutott a lelátókig, mert az esőre való tekintettel a csapatok alig küldték ki az autóikat. Mivel egy versenyzőnek egész hétvégére három szett esőgumija van, és az időmérőre illetve a futamra is rossz időt jósolnak, mindenki igyekezett spórolni az abroncsokkal. A Red Bull versenyzője, Mark Webber - aki a délutáni szabadedzésen mindössze egy ellenőrző kört tett meg - úgy érezte, cserbenhagyták a közönséget.

"Ma mindannyian - a csapatok, a versenyzők, a mérnökök, a szerelők - együttérzünk a szurkolókkal" - mondta. "Hideg van, az idő borzasztó, pedig nyárnak kellene lennie. Ez mindenki számára megpróbáltatásokkal teli nap volt, és hihetetlenül bosszantó, ami történt, mert a nézők nem láthatták, amit szerettek volna. Őszintén remélem, hogy a legtöbben visszatérnek holnap is, amikor nekünk már nem lesz választásunk. Muszáj lesz elkezdenünk a komoly munkát."

Bár felmerült, hogy akik a dugó miatt nem jutottak el a pályáig, visszakapják a belépőjük árát, Tyler azt mondta, erről egyelőre nem született döntés.