Vágólapra másolva!
Jenson Button szerint a McLaren az elmúlt futamokon nem vetett be annyi újítást, mint az ellenfelek, Silverstone-ban ezért nem tudtak lépést tartani az élmezőnnyel. Sam Michael pénteken úgy látta, az új fejlesztések működnek.

A legutóbbi két futamon gyengébb teljesítményt mutató McLarent számos újítással próbálják gyorsabbá tenni a Német Nagydíjon. Módosításokat hajtottak végre többek között az oldaldobozokon, a kipufogón és a diffúzoron is. Az idei szezon nagy részében küszködő Jenson Button elsősorban azt reméli, hogy a fejlesztések nagyobb leszorítóerőt eredményeznek, szerinte ugyanis ez hiányzott az előző versenyeken.

"Minél nagyobb a leszorítóerő, annál kevesebb gondunk van más területeken is" - idézi a bajnokságban csupán a nyolcadik helyen álló britet az Autosport. "A leszorítóerő minden szempontból nagy segítséget jelent: feledteti az olyan problémákat is, amelyeket más módon nem tudnánk megoldani."

Úgy véli, a McLaren a fejlesztési versenyben maradt el legnagyobb ellenfelei, a Red Bull és a Ferrari mögött, de a leszorítóerő hiánya miatt több kisebb csapat is veszélyt jelent rájuk. "Szerintem nem voltak olyan nagy újításaink, melyek lehetővé tették volna, hogy az élmezőnyben maradjunk. Itt azonban bevetjük ezeket a fejlesztéseket, és remélem, visszatérhetünk az élre" - bizakodott. "A hosszú etapokon egyértelműen gyengébb a tempónk: látható, hogy a gumikopás hátrányosabban érint minket, mint néhány gyorsabb csapatot, beleértve a Saubert is. Ez részben arra vezethető vissza, hogy az ő autójuk nagyobb leszorítóerőt hoz létre."

Button úgy véli, a szezon közepén bevetett újítások létfontosságúak lehetnek a bajnokság végkimenetele szempontjából, hiszen az elmúlt versenyeken elhúztak tőlük az ellenfelek, és a csapat már csak a negyedik helyen áll a tabellán. "Nem tudom, ez mire lesz elég, de jelentős fejlesztési csomaggal érkezünk, így arra számítunk, hogy közelebb kerülünk az élcsapatokhoz" - jelentette ki.

Csapattársa, Lewis Hamilton alig várta, hogy a pénteki szabadedzéseken kipróbálhassa a módosított autót. "Nagyon izgatott vagyok - tudom, hogy milyen újításaink vannak, és mennyi van belőlük, és már nagyon várom, hogy érezzem a hatásukat. Nagyon remélem, hogy ismét lehetőségünk lesz a győzelemért harcolni" - mondta.

A McLaren a hockenheimi hétvége első szabadedzésén az első két helyen végzett, s bár az esős időjárás miatt nehéz megítélni az erőviszonyokat, Sam Michael úgy véli, beváltak a fejlesztéseik. "Az eső ellenére minden tervezett programot sikerült elvégeznünk, a mérnökök pedig átnézik az adatokat, hogy pontosabb képet kapjunk. Eddig úgy tűnik, minden jól alakul" - nyilatkozta a sportigazgató. "Arra számítunk, hogy a pole pozícióért harcolhatunk, és a futamot is megnyerhetjük. A fejlesztések nélkül is ezzel a céllal utaztunk volna ide, így azonban még nagyobb reményeink vannak."

Bár abban egyetért Buttonnal, hogy a leszorítóerőt kell növelniük, szerinte ez önmagában nem oldja meg a gumikkal kapcsolatos problémáikat. "Mindig azon dolgozunk, hogy csökkentsük a gumikopást, az új alkatrészek pedig elősegíthetik ezt" - magyarázta. "Ha javul az autó általános tapadása, akkor a gumikkal is kevesebb gondunk lesz. De azt is meg kell értenünk, hogyan kell megfelelően bánnunk az abroncsokkal, ez nagyon fontos tényező."