Vágólapra másolva!
Kifejlesztettek egy elméletileg jobb kemény keverékű gumit, de csak akkor fogják élesben is bevetni, ha a csapatok is úgy érzik, hogy kedvezőbb az előző típushoz képest.

A Pirelli megalkotott egy újfajta összetételű kemény gumit, amellyel szeretnének lecserélni az eddig használt változatot, mivel a tulajdonságai kedvezőbbek az elődjénél. Először a Brit Nagydíj pénteki szabadedzésein akarták kipróbáltatni a csapatokkal az új keveréket, de aznap végig zuhogott az eső, így erre nem nyílt lehetőség. A hétvégi Német Nagydíjon ezért ismét kiosztanak mindegyik autóhoz két-két garnitúrát az új keverékből.

Ám élesben csak akkor fogják bevetni ezt a gumit, ha a csapatok szintén jobbnak találják, mint az eddig használt keveréket. "Az új kemény gumi nem nagy újítás, viszont a működési tartománya szélesebb, ami könnyebbé teheti a felmelegítését, illetve a hőmérsékletének megfelelő tartományban tartását" - nyilatkozta a Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery. "Csak a pénteki szabadedzésen fogjuk bevetni őket, mivel a bajnoki küzdelem kiegyenlített, és úgy érezzük, igazságtalan lenne hirtelen megváltoztatni az egyik keveréket, miután a csapatok rengeteget dolgoztak, hogy megértsék a viselkedését és a lehető legtöbbet hozzák ki belőle."

"Eredményes párbeszédet folytatunk velük, mindig figyelembe vesszük a többség kéréseit. Érdekes lesz hallani, hogy mit mondanak majd az új gumikról, és kideríteni, hogy a benyomásaik megegyeznek-e azzal, amit mi megállapítottunk a saját tesztjeinken."

Azt egyelőre nem tudni, hogy legközelebb melyik versenyhelyszínre viszi el a Pirelli a kemény abroncsokat, ugyanis még csak a nyári szünetig ismert a beosztás: a Hockenheimben és a Hungaroringen egyaránt a lágy és a közepes keménységű keverék kap majd szerepet. A hátralévő pályák közül tavaly csupán az indiai Buddh International Circuit-re vitték el a legkeményebb keveréket, ugyanakkor nem kizárt, hogy például a gyors kanyarokból álló Spa Franchorchamps esetében idén máshogy döntenek, és az újonnan debütáló Austinban is szükség lehet a strapabíróbb gumikra.