Vágólapra másolva!
A gyors belgiumi pályán két napon át fogja nyúzni a 2013-as F1-es gumik prototípusait a Pirelli, hogy begyűjtsék róluk az első információkat. Jövőre is változtatnak a keverékek összetételén.  

Hamarosan megkezdi a 2013-as gumik első verziójának tesztjét a Pirelli - számolt be róla a pitpass.com. A Forma-1-es gumiszállító a lendületes kanyarokból és hosszú egyenesekből álló Spa Franchorchamps-ot választotta helyszínnek, mivel úgy érzik, ott biztosan szembesülni fognak az esetleges hiányosságokkal.

"A gumik összetételének szempontjából valószínűleg Spa jelenti a legnehezebb feladatot. A pálya nagyon gyors, a gumikat komoly erőhatások érik. Ha valahol probléma lesz a szezonban, akkor elsősorban ott van rá esély" - nyilatkozta Paul Hembery, a Pirelli sportprogramjának igazgatója.

A tesztpilóta két korábbi F1-es versenyző, a spanyol Jaime Alguersuari és a brazil Lucas di Grassi lesz, a tervek szerint összesen 650 kilométert vezetnek majd naponta. A Pirelli megint változtat a gumikeverékeken azzal a céllal, hogy továbbra is nehéz feladat legyen kiismerni az abroncsok viselkedését.

"A tizenkét csapattól kapott visszajelzések alapján fejlesztünk" - mondta Hembery. "Ugyanazt az irányvonalat követjük, mint korábban, de azt akarjuk, hogy a termékeink továbbra is kihívást jelentsenek a csapatoknak és a versenyzőknek anélkül, hogy probléma lenne a biztonsággal."

A fő újdonság az lehet, hogy a kínálatba bekerülhet egy ötödik gumikeverék a szuperlágy, lágy, a közepes és a kemény mellé. Ezt az indokolná, hogy a gyártó könnyebben tudja kidolgozni a típusokat a húsz különféle pályára. Elképzelhető az időmérős abroncsok visszahozatala is.