Vágólapra másolva!
Újra felmerült, hogy száműzik a Forma-1-ből a melegítőpaplanokat. Ezt az ötletet korábban biztonsági aggályok miatt vetették el.

Az Autosport értesülései szerint a csapatok ismét fontolóra veszik, hogy költségkímélési céllal akár 2013-tól betiltsák a gumimelegítő paplanok használatát.

Ez az ötlet évekkel ezelőtt már felmerült, akkor azonban elvetették, mert főleg a versenyzők aggódtak amiatt, hogy a pályára a bokszból hideg gumikon visszatérő, a normális versenytempónál kezdetben 8-10 másodperccel lassabb autók a nagy sebességkülönbség miatt veszélyes mozgó akadályt jelentenének. Ez nem mellesleg teljesen átformálná a bokszstratégiákat is, mivel jelentősen megnőne az egy-egy kiállással járó időveszteség.

A Pirelli sportprogramját irányító Paul Hembery azt mondta, ők szükség esetén tudnának olyan gumikat tervezni, amelyek előmelegítés nélkül is jól működnek, ehhez azonban időt kell hagyni nekik. "Teljesen más keverékeket kellene készítenünk" - árulta el. S mivel a Pirelli tesztprogramját megnehezíti, hogy nincs 2012-es autójuk, szerinte ésszerűbb lenne két lépcsőben bevezetni a bonyolult, elektronikus vezérlésű gumimelegítőkre vonatkozó tilalmat.

Úgy vélte, 2013-ban csak az esőgumikon kellene mellőzni a paplanok használatát. "Ha esik az eső, a gumik úgyis lehűlnek, amíg az autó végighajt a bokszutcán" - mondta. "Idáig hamar eljuthatnánk, aztán 2014-ben tehetnénk meg a következő lépést."

Forrás: Pirelli

Bár az idei gumikat gyakran éri kritika kiszámíthatatlan viselkedésük miatt, Fernando Alonso védelmébe vette a Pirellit. "Szerintem pillanatnyilag senki nem érti száz százalékig a működésüket, de jó ez így" - mondta Valenciában. "Az okosabb mérnökök és csapatok jobb munkát tudnak végezni. Mostanában nagyon izgalmas a show, és számunkra óriási kihívást jelent, hogy kihozzuk a maximumot a gumikból."

Az utóbbi hetekben Hembery már többször kijelentette, hogy egyik vagy másik csapat megértette végre a gumik viselkedését, az eredmények azonban ezt egyelőre nem támasztották alá. Alonso szerint sem.

"Minden versenyen tanulunk valami újat a gumikról" - mondta. "Ugyanakkor az is igaz, hogy néha azt hisszük, rájöttünk valamire, de a következő versenyen kiderül, hogy ott éppen az ellenkező megoldást kell választani. Az jó hír az, hogy mindenki ebben a cipőben jár."