Vágólapra másolva!
Állítólag kevésen múlott, hogy a valenciai verseny után ne minősítsék szabálytalannak a frissített RB8-at. Elsősorban a hátsó felfüggesztést vizsgálták meg alaposan az FIA szakemberei.  

Alaposan felújította autóját a Red Bull az Európa Nagydíjra, olyannyira, hogy az egyik csapattag szerint B-változat helyett már érdemesebb D-változatú modellről beszélni. Az RB8 a múlt hétvégén új első szárnyat, padlólemezt, oldaldobozt, motorburkolatot, kipufogót kapott, továbbá a hátsó felfüggesztés geometriáján is módosítottak.

A jelek szerint beváltak a fejlesztések, hiszen Sebastian Vettel több mint három tizedmásodperces előnnyel megkaparintotta a pole a pozíciót, majd a futamon húsz másodperces előnyt épített ki az élen, és vélhetően csak azért nem győzött, mert az autójában elromlott a generátor.

A másik Red Bull-lal Mark Webber a 4. helyen végzett, de az Autosprint azt írja, a futam utáni kötelező műszaki ellenőrzésen kevés választotta el attól, hogy az autóját szabálytalannak találják, az ugyanis épphogy átment a vizsgálatokon. Az olasz lap arról számolt be, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szakemberei főleg a hátsó felfüggesztést nézték meg részletesen.

Craig Scarborough, az elismert technikai szakértő kifejtette, hogy a futómű felső lengőkarját lerövidítette a Red Bull, és a kasztnihoz való bekötési pontját is áthelyezték. Ezáltal a felfüggesztés függőleges irányű mozgása közben az eddiginél tágabb tartományban ingadozik a kerékdőlés, ami megkönnyíti a gumik felmelegítését. Az alsó lengőkart szintén újraformázták, hogy a forgásban lévő féltengely kedvezőtlen aerodinamikai hatása mérséklődjön. Módosítottak a felfüggesztést a kerékkel összekötő elemen, a fékhűtő-csatornán és a féktárcsán is. A változtatások célja a leszorítóerő növelése és a gumikopás mérséklése volt.

Vettel egyébként elismerte, hogy meglepte a dominanciája. "Nem számítottunk rá, hogy 20 kör alatt 20 másodperces előnyt építünk fel" - mondta az Auto Motor und Sportnak. "A Safety Car beküldéséig egy plusz bokszkiállásnyi előnyünk volt, ami idén teljesen szokatlan."