Vágólapra másolva!
Habár a helyzet súlyossága nem mérhető a bahreinihez, a szaksajtó egyelőre keveset foglalkozik vele, hogy Montrealban hetek óta állandóak a tüntetések. A hétvégén húszan meg is sérültek a zavargásokban.

Úgy tűnik, noha a vitatott Bahreini Nagydíjat komolyabb incidens nélkül megúszta, a Forma-1 akkor sem lehet teljesen nyugodt, amikor júniusban Kanadába utazik, a verseny helyszínének környékén, Montrealban ugyanis hetek óta rendszeresek a zavargások.

A tüntetések akkor kezdődtek, amikor a helyi liberális kormányzat úgy döntött, a felsőoktatásban drasztikusan, 82 százalékkal megemeli az országos átlaghoz képest egyébként kifejezetten alacsonynak számító tandíjakat. Eleinte csak diákok mentek ki az utcára, de a tiltakozás az utóbbi időben szélesebb szociális kérdésekre is kiterjedt, és több helyi politikai csoport csatlakozott hozzá. A megmozdulások a hétvégén olyan erőszakossá váltak, hogy az összecsapásokban húszan meg is sérültek, köztük tizenegy rendőr.

"Habár senkit nem ölnek vagy kínoznak meg, a tiltakozók az elmúlt egy, sőt tulajdonképpen három hónapban csaknem minden este kivonultak az utcára. A felsőoktatási tandíjak emelésére panaszkodnak, amelyek egyébként Kanadában itt a legalacsonyabbak. Ezért senki nem érez őszintén együtt velük, viszont sok fiatal kihasználja a lehetőséget a zavarkeltésre" - idézi a pitpass.com egy helyi forrását. "A (valószínűleg alkotmányellenes) tüntetések ellen fellépő hatóságok akcióira válaszul Molotov-koktélokkal dobálóznak. Egyszer olyan is előfordult, hogy Montreal egyik metrómegállójában füstbomba robbant. Senki nem sérült meg, de a tömegközlekedés órákra megbénult."

"Pedig a nagydíj hétvégéje alatt a (mintegy százezer) néző csaknem mindegyike metróval jut el a pályára. Semmi akadálya nem lenne, hogy akkor megismételjenek egy ugyanilyen akciót. A versenyt csupán három hét múlva rendezik meg, és a helyzet súlyosabbnak tűnik, mint valaha."

Forrás: AFP

A helyi kormányzat a megmozdulások hatására nemrég elfogadott egy törvényt, amely szerint a legalább ötvenfős tüntetéseket legkevesebb nyolc órával előre be kell jelenteni a rendőrségen. Vasárnap éjjel, Montreal latin negyedében ennek ellenére közel ötezer ember részvételével szerveződött egy spontán tüntetés, amit a rendőrség azonnal illegálisnak minősített.

Az internetes lap forrása hozzátette: "Mindenki azt hitte, Bahreinben valamilyen tragédia fog történni, a montreali helyzetnek mégsem szentelnek ugyanekkora figyelmet. Pedig szerintem szinte biztosra vehető, hogy a nagydíjhétvégét valami meg fogja zavarni."