Vágólapra másolva!
Az időmérő után azt mondta, valamiért a szokásosnál is jobban örült neki. Hiába, mert törölték az eredményét. A McLaren ezek után a pontszerzésre koncentrál.

Lewis Hamiltont Barcelonában egy olyan pole pozíciótól fosztották meg a maradék benzin mennyiségével kapcsolatos szabálytalanság miatt, amely különösen fontos volt számára. "Az ember persze mindig örül az első rajtkockának, de ennek valamiért talán jobban örülök, mint eddig bármelyiknek, leszámítva az elsőt, amit a Forma-1-ben szereztem" - mondta még a közvetlenül az időmérő után tartott hivatalos sajtótájékoztatón.

Hamilton magabiztosan uralta a Spanyol Nagydíj kvalifikációját, a Q1-et és a Q3-at is fél másodperces előnnyel nyerve meg, holott mögötte olyan szoros küzdelem bontakozott ki, hogy az élmezőnyben egyszer hat autó került 48 ezredmásodpercen belül egymáshoz képest. Az előnyén ő maga is meglepődött.

"Amikor az ember kimegy a pályára, minden alkalommal a tökéletes kör jár a fejében" - magyarázta. "Arra az optimális állapotra törekszik, amelyben mindenhol időt nyer, ahol lehet, és nem veszít időt sehol. Én tényleg ezt éreztem a Q1-ben, a Q2-ben és a Q3-ban is... A Q1 után azt gondoltam, a fene vigye el, ezt a kört a Q3-ban kellett volna megfutnom! De aztán ugyanúgy tudtam folytatni az időmérő végéig, ami fantasztikus érzés volt."

Hamilton McLarenjében becslések szerint kb. 2,5 literrel kevesebb benzin volt az időmérő végén futott mért köre során, mint kellett volna, ami papíron durván egy tizedmásodperces előnyt jelent. Bár ennél sokkal többet, 0,578 másodpercet vert a 2. helyezett Pastor Maldonadóra, a sportfelügyelők technikai szabálytalanság címén kizárták az időmérőről, így a rajtrács végéről kell majd nekivágnia a Spanyol Nagydíjnak.

A McLaren estig nem adta ki szokásos nap végi összefoglaló közleményét Barcelonában, de röviden így reagált az ítéletre: "Elfogadjuk, hogy a sportfelügyelők nem értettek egyet a vis majorral kapcsolatos értelmezésünkkel. Holnap az lesz a célunk, hogy minél több pontot tudjunk szerezni."

Annál is inkább, hogy Hamilton csapattársa, Jenson Button már a Q2-ben kiesett, így csak a 10. helyről rajtolhat.

"Egész nap küszködtem a balansszal" - mondta. "Azt hittem, tűrhetően ütőképesek leszünk, és legalább a Q3-ba be tudunk kerülni, de nem így lett. A beállításokon nem sokat változtattam, a balansszal mégis történt valami. Az utolsó körömben alulkormányzottsággal küszködtem. Semmit nem nyertem azzal, hogy kiestem a Q2-ben, mert nem maradt holnapra új szett lágy gumim."