Vágólapra másolva!
Fernando Alonso mindent kihozott a Ferrariból a Spanyol Nagydíj időmérőjén, de egyelőre nem tudja megítélni, mennyit javultak a fejlesztésekkel. Felipe Massának a forgalom miatt nem volt esélye bejutni a Q3-ba.

A Ferrari az idei legjobb időmérőjén van túl Barcelonában: az első négy futamon nem tudtak a nyolcadiknál jobb rajthelyet szerezni, ezúttal azonban Fernando Alonso a harmadik pozícióból várhatja az indulást. A Ferrari számos új fejlesztést szerelt az autóra Spanyolországban, és úgy tűnik, sikerült is elérniük a várt előrelépést.

"Az első négy futamon még csak nem is álmodhattunk róla, hogy a legjobb három között végzünk" - nyilatkozta Alonso. "Csak az volt a célunk, hogy bejussunk a Q3-ba - az sem számított, hogy marad-e friss gumink. Most viszont egyértelműen előreléptünk."

Mivel az időmérőn meglepő eredmények születtek - Hamilton mögött Pastor Maldonado lett a második, Jenson Button és Mark Webber pedig a Q2-be sem jutottak be -, Alonso szerint egyelőre nem lehet megmondani, valóban ekkorát fejlődött-e a Ferrari. "Még mindig vannak kétségeink, nem tudjuk, mennyit javultunk - úgy gondolom, a harmadik hely talán egy kicsit túl jó eredmény a jelenlegi helyzetünket figyelembe véve" - magyarázta a spanyol, aki a pole pozíciót megszerző Lewis Hamiltonnál több mint hat tizeddel lassabb volt.

"A körömmel maximálisan elégedett vagyok, egyszerűen tökéletes volt. Nem hiszem, hogy többet ki lehetett volna hozni belőle. Szerintem akkor is csak megismételni tudnám ezt a kört, ha százszor raknának fel új gumikat az autómra - jobbat nem tudnék futni" - jelentette ki.

Forrás: Ferrari

A világbajnoki címben még mindig bízó Alonso mindenképpen szeretné kihasználni, hogy legnagyobb ellenfelei - Hamilton kivételével - mögüle indulnak. Szerinte van esélye arra, hogy megszerezze idei második dobogós helyezését. "A versenyen sokkal gyorsabbak szoktunk lenni, mint az időmérőn. Általában ez a gyenge pontunk: szombaton rosszul sikerül az időmérő, és ezt a versenytempónkkal kell kompenzálnunk" - magyarázta.

A Ferrari örömét beárnyékolja, hogy Felipe Massa újabb csalódást keltő időmérőn tudhat maga mögött. A brazil csak a 17. helyet tudta megszerezni, de úgy gondolja, sokkal előrébb is végezhetett volna.

"Egy ilyen szoros időmérőn nagyon fontos, hogy minden jól sikerüljön, és tiszta kört futhassunk. Nekem erre nem volt esélyem. A Q2-ben futott második körömön legalább hét-nyolc versenyző volt előttem, akik a gyors körükre készülve melegítették a gumikat. Ezzel egyértelműen sok időt vesztettem" - árulta el az edzés után, annak azonban ő is örült, hogy a Ferrari fejlesztései beváltak.

A Ferrari technikai igazgatója, Pat Fry egyelőre óvatosan nyilatkozott az új alkatrészekről. "Az aerodinamikai elemek közül néhány jól működött, néhány viszont kevésbé. A mai eredményeket látva elmondhatjuk, hogy előreléptünk, de nyilvánvaló, hogy még mindig nagyon sokat kell dolgoznunk, ha el akarjuk érni a legjobbak szintjét" - vélekedett.