Vágólapra másolva!
A csapatfőnök, Martin Whitmarsh utólag belátja, még utolsó mért körének megkezdése előtt vissza kellett volna hívniuk Lewis Hamiltont a bokszba. Nem számítottak azonban ekkora büntetésre, a hiba ráadásul csak a kör közben derült ki.

A Spanyol Nagydíjon Lewis Hamiltonnak már a futam előtt fel kellett adnia győzelmi reményeit, amikor a pole pozíció megszerzése után a rajtrács végére sorolták, az autójában ugyanis az előírtnál kevesebb benzin maradt az időmérő végén. Hamilton a levezető körében leállította az autóját, hogy a csapat biztosítani tudja az ellenőrzéshez szükséges egy liternyi mintát a benzinből, a szabályok értelmében azonban önerőből kellett volna visszatérnie a parc fermébe - és ez a McLarenben maradt 1,3 liter üzemanyaggal nem volt lehetséges.

A csapatfőnök, Martin Whitmarsh a futam után elismerte, hiba volt kint hagyni a pályán Hamiltont. "Utólag azt kell mondanom, tévedtem, de szerintem nem sokan számítottak arra, hogy ilyen komoly következménye lesz ennek, és a rajtrács végéről kell indulnunk" - idézi őt az Autosport. "Most már tudom, hogy másképp kellett volna döntenem, és már a kivezető kör végén vissza kellett volna hívnunk. Őszintén szólva azonban nem számítottam rá, hogy ennyire megbüntetnek minket."

A csapat közvetlenül a tankolás után rájött, hogy a kelleténél kevesebb üzemanyagot töltöttek az autóba, azt azonban csak Hamilton mért köre közben vették észre, milyen kevés benzin maradt az autóban. Whitmarsh ezért döntött úgy, hogy a levezető körön félreállásra utasítja Hamiltont.

"Tudtuk, hogy a szabály feketén-fehéren kimondja: egy liternyi mintát kell leadnunk az edzés végén, ezért hoztam meg ezt a döntést" - magyarázta. "Megállítottuk az autót, és mint utólag kiderült, 1,3 liter benzin maradt benne. Ezt azonban csak néhány órával később tudtuk meg. Lehetett volna három liter is, és akkor kevésbé éreztem volna magam kínosan - a végkifejlettől függetlenül azonban mindenképp kínosan éreztem volna magam."

Hamilton végül nagyszerű versenyzéssel csapattársa, Jenson Button elé, a nyolcadik helyre tudta behozni a McLarent.