Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok azt kifogásolja, hogy a gumikkal úgy kell bánni, mint a hímes tojással, ezért senki nem autózhat a határon.

Michael Schumacher a Bahreini Nagydíj után váratlan támadást intézett a Pirelli ellen, azt állítva, hogy az idei gumikkal olyan lassan kell vezetni, mintha állandóan Safety Car lenne a pályán.

A Mercedes német versenyzője a 22. helyről rajtolva is pontot szerzett, amikor a 10. helyen ért célba, de a sűrű középmezőnyben nem tudta látványosan előreverekedni magát. Később elsősorban azt kifogásolta, hogy a gumik kímélése érdekében a versenyzőknek végig az aktuális paraméterekhez igazított köridőhöz kell tartaniuk magukat.

"Nem vagyok elégedett ezzel, de majd meglátjuk, később hogy alakul a helyzet" - nyilatkozta a futam utáni szokásos sajtóbeszélgetésen. "Ha csak a mi autónkra lenne jellemző, akkor mondhatnánk, hogy a mi dolgunk változtatni rajta."

"Csakhogy talán egy-két kivétellel mindenki ugyanebben a cipőben jár. Márpedig ha a mezőny nyolcvan százaléka küzd a problémával, akkor talán a guimiszállítónak kellene elgondolkodnia a megoldáson."

A BBC Radio Five Live-nak Schumacher hozzátette, hogy a gumik így túl nagy szerepet kezdenek játszani a küzdelemben. "Elsősorban az zavar, hogy mindenkinek bőven a saját, és főleg az autója korlátain belül maradva kell vezetnie, hogy kímélje a gumikat" - magyarázta. "Szerintem kérdés, hogy a gumiknak tényleg ekkora szerepet kell-e játszaniuk, vagy lehetnének kicsit tartósabbak. Akkor normális versenytempóban mehetnénk, nem úgy, mintha mindig a pályán lenne a Safety Car."

Forrás: AFP

Schumacher állítólag beszélni szeretne a Pirellivel is az ügyben, a cég sportprogramját irányító Paul Hembery azonban nem tagadta, hogy meglepődött a kritikán. "Szomorúan hallom, hogy Michael az ő tapasztalataival ilyen nyilatkozatokat tett" - ismerte el az Autosportnak. "Mások egyszerűen végezték a dolgukat, és rendesen munkára fogták a gumijaikat."

"Ráadásul a téli tesztek során még azt állította, hogy nagyon elégedett a gumikkal. Úgy tűnik, azóta megváltozott a véleménye."