Vágólapra másolva!
A Daimler igazgatótanácsának egyik tagja a vállalat éves közgyűlésén megkérdőjelezte a Forma-1-es program létjogosultságát.

Közismert, hogy a Daimlernél nem mindenki rajong a Mercedes Forma-1-es programjáért: már a Brawn GP három évvel ezelőtti felvásárlását is komoly viták kísérték a vállalat menedzsmentjében. A kérdés most a cég éves közgyűlésén ismét fókuszba került, amikor Ingo Speich, a Daimler egyik részvényesének, az Union Investmentnek az alapkezelője nyíltan felszólalt az F1-es részvétel ellen.

A Die Presse szerint Speich nehezményezte, hogy a Mercedes szerinte lemaradt az Audival és a BMW-vel folytatott piaci versenyben, és "többé nem tekinthető mércének az autógyártás prémium szektorában." Éppen ezért úgy vélte, a cégnek a BMW példáját követve ki kellene szállnia a Forma-1-ből. Noha személyesen Speichnek nincs beleszólása a Daimler sportprogramjával kapcsolatos döntésekbe, a beszédét állítólag taps fogadta. Pedig a Daimler tavaly kifejezetten jó pénzügyi eredményeket könyvelhetett el: a Mercedes eladásai a válság ellenére rekordot döntöttek, miután a cég nyolc százalékkal több autót értékesített, mint egy évvel korábban.

Az F1-es részvétel elleni felszólalás üzenet lehet Bernie Ecclestone felé is, akivel a Mercedes egyelőre nem állapodott meg a 2013-tól hatályba lépő Concorde Agreement részleteiről. A csapat azért nem volt hajlandó aláírni a szerződést, mert az a Ferrarinak, a Red Bullnak és a McLarennek alanyi jogon nagyobb részt garantál a sport kereskedelmi bevételeiből. A Mercedes pereskedni is hajlandó lenne a szerinte versenytörvényekbe ütköző feltételek miatt.