Vágólapra másolva!
Azt mondja, nem állt szándékában az előző két évben kimaradni a világbajnokság küzdelmeiből. Menedzsere szerint "szupermotivált".

A 2007-es világbajnok, Kimi Räikkönen F1-es karrierjét kettészakította egy kétéves szünet. A finn versenyző korábban 2010-ig érvényes szerződéssel rendelkezett a Ferrarinál, de az utolsó idényt már nem tölthette az olasz istállónál, mert a spanyol Santander bank segítségével kivásárolták a kontraktusból, hogy helyet szorítsanak Fernando Alonsónak.

Räikkönen hezitált a jövőjét illetően, mindenképpen olyan csapathoz akart igazolni, ahol van lehetősége jó eredményekre. "Még nem döntöttem el, mit akarok csinálni ezután, vagy hogy egyáltalán folytatni akarom-e a versenyzést" - mondta röviddel a szerződésbontás után. "Ha úgy döntök, hogy maradok a Forma-1-ben, biztosan nem megyek kiscsapathoz, amelynél nem lenne esélyem a bajnoki címért harcolni."

Bár gyakorlatilag az élmezőny összes tagjával - a Red Bull-lal, a McLarennel és a Mercedesszel is - összeboronálta őt a sajtó, végül nem állapodott meg senkivel, és 2010-ben, illetve 2011-ben a rali világbajnokságban állt rajthoz - inkább kevesebb, mint több sikerrel. Idén újra a Forma-1-ben indul a Renault-ból lett Lotus színeiben, és elárulta, hogy nem akart ennyi időt kihagyni. "Sohasem terveztem, hogy elhagyjam a sportágat. 2010-re szerződésem volt" - nyilatkozta a Times of Indiának.

Forrás: Lotus

Visszatérése folyamatosan terítéken volt, menedzserei azonban közölték, ő maga kezdeményezte a tárgyalásokat erről. "Amikor Kimi vissza akart jönni az F1-be, hozzánk fordult segítségért a szerződés ügyében. Néhány hónap után megkapta, amit akart" - mondta Steve Robertson, aki apjával, Daviddel több mint egy évtizede támogatja Räikkönent. "Nagyjából tizenkét éve ismerjük Kimit, közel került hozzánk. Amikor segítséget kér, tudja, hogy mindig megadjuk neki."

Räikkönen kevésbé szorgalmas hozzáállását gyakran éri kritika a szurkolók részéről, de a Lotusnál azt tapasztalták, téves a róla kialakult kép, és ő is határozottan tagadja, hogy előnyben részesíti a sportággal járó csillogást. "A kezdetek óta jobban szerettem az autóban ülni, mint bármi mást csinálni a paddockban. Ez változatlanul így van" - jelentette ki. Steve Robertson ugyanígy látja a helyzetet. "Örültem, amikor megtudtam, hogy Kimi vissza akar térni oda, ahová valóban tartozik. Rengeteg sületlenség kering a motivációs problémáiról. Az igazság az, hogy egyetlen ok miatt akart visszatérni, mégpedig azért, mert szupermotivált az F1-ben való versenyzésre" - szögezte le

A 32 éves finn a hétvégi Ausztrál Nagydíjon vezet majd először éles körülmények között a visszatérése óta.