Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel szerint az új szabályok miatt a Red Bull lassabb lesz, mint tavaly. A harmadik világbajnoki címre még nem gondol a német, de nekifut a triplázásnak.

Sebastian Vettel harmadik világbajnoki címét szerezheti meg idén, de ő is elismeri, hogy nem lesz könnyű dolga. A 2010-es és 2011-es idény bajnoka már három napot töltött el az új Red Bullban, amely az új szabályok miatt lassabb az elődjénél. "Ahogy korábban is mondtam, a legnagyobb különbség a tavalyi és az idei autó között, hogy most kisebb a tapadásunk, emiatt lassabbak leszünk, mint az előző évben" - nyilatkozta Vettel a hivatalos F1-honlapnak.

"A kipufogót tavaly nagyon okosan kiviteleztük, nagyobb leszorítóerő generálásával gyorsabbá tette az autót. Ez már a múlté, ezzel együtt kell élnünk, ahogy a többi csapatnak is. Vizsgáljuk annak a lehetőségeit, hogyan érhetjük el a tavalyi leszorítóerő-szintet. Biztos vagyok benne, hogy sikerrel járunk, bár el fog tartani egy ideig."

Vettel szerint egyelőre korai jóslásokba bocsátkozni az idei szezont illetően. "Visszakanyarodnék 2011-hez: ez valami olyasmi volt, amiről nem is álmodtunk volna, mégis megtörtént velünk. A szezon az egész F1 szempontjából nagyszerűen alakult, remek versenyekkel, parádés előzésekkel, nyugodtan mondhatom, hogy szuper show-t csináltunk. Természetesen reméljük, hogy idén megismételjük, de úgy gondolom, hogy az autók teljesítményében kisebb különbségek lesznek idén, különösen az élcsapatok és a középmezőny között. Valószínűleg lesz néhány meglepetés is, de Malajziáig kár tippelgetni."

Vettel úgy véli, nem olyan borzasztó az új, lépcsős orrú autók formavilága. "Hozzá lehet szokni a látványhoz. Nem hiszem, hogy sokáig fogunk morfondírozni ezen, ott volt például a 2009-es idény a nagy első és kis hátsó részek megjelenésével. Volt nagy felzúdulás, mára meg az összes autó így néz ki, és senki nem szól róla semmit. Ez is mutatja, milyen gyorsan hozzá lehet szokni az ilyesmihez."

A tavalyi szezon után a sport olyan nagy alakjai is elbúcsúztak, mint Rubens Barrichello és Jarno Trulli, de Vettel nem feltétlenül bánja, hogy új pilóták érkeznek a régi öregek helyére. "Az élsportban nem szokatlan, hogy amikor valaki befejezi, fiatalabbak lépnek a helyére. Vannak, akik tovább maradnak, ilyen a sport. Akadnak szezonok, amikor több veterán is búcsúzik, de az F1-nek több olyan idénye is volt, amikor egyetlen újonc sem érkezett."

A kétszeres bajnok büszke arra, hogy egyike az idei mezőny hat világbajnokának. "Hat világbajnok még soha nem volt egyszerre a mezőnyben, ez nagyon különleges dolog. Az még jobb érzés, hogy ezek egyike vagyok. De ez csak a múlt, az előttünk álló húsz versenyen nem számít, hogy mi történt korábban, ettől senki nem lesz gyorsabb. Melbourne-ben új kör indul. A múlt dicsősége szép, de nem lehet rá alapozni."

Forrás: Red Bull

Az F1-ben eddig csak két pilótának, Juan-Manuel Fangiónak és Michael Schumachernek sikerült zsinórban három vb-címet nyernie, Vettel hozzájuk csatlakozhat. "Nem is tudtam, hogy csak nekik jött ez össze korábban. Megpróbálom én is megszerezni a harmadikat, nagyon különös érzés lenne, ha közben a Német Nagydíjon is sikerülne győznöm."

Vettel tavaly sok kritikát kapott amiatt, hogy a versenyek utolsó köreiben futott leggyorsabb kört. "Nos, amikor ilyet csináltam, akkor általában jelentős fölénnyel vezettem, így nem volt benne semmi kockázat. Mindannyian profik vagyunk, akik tudják, hogyan kell elkerülni a bakikat. Ugyanakkor nagyon jó érzés, amikor a verseny vége felé az autó egyre könnyebb, gyors, gyorsabb és aztán a leggyorsabb."

"Ami a felkészülés jelenlegi részét illeti, próbáljuk elhárítani a kezdeti hibákat, és a megbízhatóságra koncentrálunk. Ilyen kezdeti hiba volt például a jerezi elektronikai probléma, amit azonosítottunk, most pedig próbáljuk megoldani. A probléma és gond szavak nagyon komolyan tudnak hangzani, de egyelőre nem kell tartanunk tőlük. Az biztos, hogy az RB8 ugyanabban a szellemben készült, mint az RB6 és RB7, ennél jobb felmenői pedig nem is lehetnének az autónak."