Vágólapra másolva!
Szerinte az új szabályok eleve összébb fogják húzni a mezőnyt. Úgy érzi, a Red Bullnak nehéz lesz ismét kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtania.

Sebastian Vettel tavaly már négy fordulóval a szezon vége előtt bebiztosította második világbajnoki címét, de az új Red Bull bemutatóján azt mondta, idén nem számít hasonló sétagaloppra.

"Tudjuk, hogy az egy évvel ezelőtti szezon mennyire különleges volt, és nagyon élveztük, de azzal is tisztában vagyunk, hogy rendkívül nehéz lesz ismét ugyanolyan kiegyensúlyozottan teljesítenünk - mindig ott lenni a győzelem közelében, és majdnem mindig feljutni a dobogóra. A cél persze az, hogy megismételjük ezt, és kihozzuk önmagunkból a maximumot" - ismerte el. "De hiba lenne abban a meggyőződésben nekivágni az új idénynek, hogy ugyanaz fog történni, mint 2011-ben, azaz hamar megszerezzük a vezetést, aztán jelentős előnyre teszünk szert az ellenfeleinkkel szemben. Szerintem idén nagyon szoros lesz a küzdelem. Meglepne, ha nem volna az."

Vettel szerint az új technikai szabályok - különösen a befújt diffúzorra vonatkozó tilalom - miatt eleve csökkenni fog az autók közötti különbség.

"Az autókat elnézve a tervezőknek egyre kisebb játékterük van, hogy valami extrát találjanak. Az elmúlt két évben két fontos fegyvertől, a dupla diffúzortól, majd idén a befújt diffúzortól is megfosztottak minket" - mutatott rá. "Ezek nekünk is hiányozni fognak, nélkülük nehéz lesz kiemelkedőt alkotni. Természetesen bízunk benne, hogy a mi autónk jobb lesz a többiekénél, de ezt szerintem egyre bajosabb elérni. Arra számítok, hogy az autók hasonlóak lesznek egymáshoz, így a különbségek is csökkenni fognak."

Vettel már megismerkedett az új RB8-cal az üléspróbán, és az első benyomásai kedvezőek voltak róla. "Én és Mark (Webber) is nagyon komfortosan éreztük magunkat benne, azonnal megtaláltuk benne a kényelmes üléspozíciót" - mondta. "Voltak már olyan autóink, amelyek itt-ott nem stimmeltek, de az RB8-ban minden tökéletesnek tűnt. Reméljük, az is fog maradni."

A német versenyzőnek tavaly csak egy olyan versenye volt - épp a hazai nagydíja -, hogy eljutott a célig, de nem állt a dobogón, mégis azt állítja, még van hová fejlődnie. "Már a szezon közben, aztán utána, és az új szezon előtt megint leültünk beszélgetni arról, hogy mit kellene jobban csinálnunk, és igen, akadt néhány dolog" - mondta.

Webber, aki 2011-ben képtelen volt tartani a lépést csapattársával, úgy érzi, a brazíliai idényzárón aratott győzelme lélektanilag jó ugródeszka volt. "A tavaly szezon tényleg nem alakult számomra fantasztikusan, viszont nem volt pocsék sem" - vélte. "Sikerült a harmadik helyen végeznem az egyéni összetettben, nem sokkal lemaradva Jenson (Buttontól), és jó volt, hogy a brazíliai győzelemmel és néhány más jó eredménnyel fejezhettem be a szezont."

"Sportolóként folyamatosan tanulunk, így már alig várom a 2012-es szezont, amely nagy lehetőségeket tartogat számomra. Mindenki ismeri a régi klisét, miszerint az egyes versenyekkel külön-külön kell megbirkózni, aztán majd meglátjuk, a végére mi sül ki ebből."

Amikor kedden megkezdődik az előszezoni tesztelés Jerezben, az RB8-at először Webber viheti majd ki a pályára.