Vágólapra másolva!
A brit parlament felsőházának számos tagja felszólalt az áprilisban megrendezendő Bahreini Nagydíj ellen, mert szerintük továbbra sem stabil az ország politikai helyzete.

Miután a tavalyi, idénynyitónak szánt Bahreini Nagydíjat törölni kellett az országban uralkodó feszült politikai helyzet miatt, úgy tűnt, a 2012-es futam megrendezésének nem lesz akadálya. Az utóbbi időben azonban egyre többen kérik a Forma-1-es csapatokat, hogy ne utazzanak el az áprilisban megrendezendő arab futamra, mert folytatódnak a demonstrációk, és továbbra sincs béke az országban. A csapatfőnökök ennek ellenére nem aggódnak a biztonság miatt.

Januárban két emberi jogi szervezet szólította fel az istállókat a verseny bojkottjára, a The Times magazin csütörtöki számában pedig brit politikusok közösen írt cikkben adtak hangot véleményüknek. A felsőház nyolc tagja - Lord Ahmad, Wimbledon lordja, Lord Ahmed, Rotherham lordja, Lord Alton, Lord Avebury, margravine-i Falkner bárónő, Lord Hylton, Caroline Lucas és Lord Boswell - úgy véli, az F1 hibát követ el, ha idén visszatér Bahreinbe. Az ügy azok után került ismét előtérbe, hogy a héten egy brit férfi elvesztette az ujjait egy támadás során. A férfi Karranah városában sérült meg, nem messze az F1-es pályának otthont adó Manamától.

"Aggodalommal tölt el minket a Forma-1 döntése, hogy megrendezik a bahreini futamot áprilisban" - írták a politikusok, akik azt remélték, hogy a bahreini független vizsgálóbizottság decemberben kiadott jelentése után javul a helyzet az országban, ez azonban nem történt meg.

"Eltelt két hónap, és azt látjuk, hogy mindkét szembenálló oldal megerősítette a pozícióját. Ez növeli annak a kockázatát, hogy a konfliktus radikálisabb irányt vegyen" - magyarázták. "A jelenlegi szörnyű helyzetet figyelembe véve, az utcákon naponta látható tüntetések és a civilek halála miatt úgy gondoljuk, ez nem a megfelelő időpont a Forma-1 visszatéréséhez."

A képviselők hangsúlyozták, hogy Bahrein a Közel-Kelet egyik gazdasági központja, ez azonban nagy felelősséggel is jár. Szerintük az ország vezetőinek be kell bizonyítaniuk, hogy ismét alkalmasak nagyszabású nemzetközi események megrendezésére.