Vágólapra másolva!
Miután a Red Bull vezetősége kivesézte Jaime Alguersuari és Sébastien Buemi teljesítményét, arra a megállapításra jutottak, hogy egyikük sem tudna nagy sikereket elérni, ezért nem kínáltak nekik újabb versenyzői szerződést. 

A Toro Rosso tavalyi versenyzőinek az sem volt elegendő a szerződésük meghosszabbításához, hogy mindketten F-1-es karrierjük legjobb évét zárták, és a csapat 2006-os fennállása óta a legtöbb pontot gyűjtötték egy idény alatt.

Jaime Alguersuari és Sébastien Buemi hosszú ideje tagja volt a Red Bull utánpótlás-nevelő programjának, mindketten 2009-ben debütáltak a világbajnoki sorozatban a Toro Rossónál. Három szezon után azonban a Red Bull felsővezetése úgy döntött, lecserélik őket Daniel Ricciardóra és Jean-Eric Vergnére, akik már 2011-ben is alternatívát jelentettek a helyükre azáltal, hogy több szabadedzésen vezetési lehetőséget kaptak.

A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost korábban kijelentette, a tehetségek nevelését támogató filozófia miatt változtatnak a felálláson, de mellette az is szerepet játszott a döntésükben, hogy nem ítélték elég erősnek Alguersuarit és Buemit.

"Minden szezon végén kielemezzük, hogy miképp alakultak a dolgok az előző hónapokban, külön figyelemmel kísérve a versenyzőink erősségét az időmérőkön, a futamokon és a szimulátorban" - nyilatkozta a Forma-1 hivatalos honlapjának. "Azt állapítottuk meg, hogy három év alatt felneveltünk két pilótát, de valószínűleg vannak más versenyzők is a Red Bull utánpótlásában, akik szintén jó munkát végezhetnének. Ráadásul nem voltunk biztosak benne, hogy az előző párosunk valóban a megfelelő állományt jelenti-e a Red Bull Racingnek, ezért úgy döntöttünk, Jean-Eric Vergne és Daniel Ricciardo is megérdemel egy lehetőséget."

"A 'megfelelő állomány' a Red Bull Racing esetében azt jelenti, hogy egy kétszeres bajnok csapatról beszélünk, tehát a hozzájuk bekerülő versenyzőknek képesnek kell lennie futamokat és bajnokságokat nyernie. Ez jutott másodjára eszünkbe, amikor Sébastien Buemi és Jaime Alguersuari teljesítményét vizsgáltuk" - magyarázta. "Világos, hogy egyikük sem mutatott egyenletes és tartós javulást a harmadik évében, amiből azt szűrtük le, hogy nem azok a 'győztes típusok', akiket a Red Bull Racing keres."

Forrás: Red Bull

Tost indoklása szerint Buemi teljesítménye az erős kezdés után "némileg elmaradt a várttól", igaz, részben rajta kívül álló okok miatt, míg Alguersuari "eleinte semmit sem mutatott", majd a szezon második felében javult a formája. Előbbi marad a Red Bull kötelékében teszt- és tartalékpilótai szerepkörben, a spanyol további sorsa ugyanakkor bizonytalan.

A csapatfőnök bízik az őket váltó fiatalokban, Ricciardóban és Vergnében. "Mindketten rendkívül jól szerepeltek a versenysorozatokban, mielőtt a Forma-1-be kerültek. A teszten is megmutatták, hogy van bennük potenciál" - mondta Tost. "Nem lesz könnyű kezelni az újszerűséggel járó nehézségeiket az első idényükben, azonban a másodikban már mindenképpen teljesíteniük kell."

"Úgy saccolom, hogy az első négy, tengerentúli helyszín gondokat okoz majd nekik, mivel egyikük sem ismeri a pályákat, viszont arra számítok, hogy lényegesen jobban fognak szerepelni, miután visszatérünk Európába."

"Engedjenek meg még egy gondolatot. Nincs bajom azzal, ha egy pilóta fut egy szép versenyt, majd a következőn balesetet szenved. Ez része a játéknak. Mindkét versenyzőnk átesik majd egy balesetes időszakon, ami része a fejlődésüknek. Sebastian Vettellel is megtörtént ugyanez. Ám idővel össze kell szedniük magukat, és a kérdés az, hogy melyikük lesz erősebb ebből a szempontból."