Vágólapra másolva!
Idén jórészt abból eredtek a gondjai, hogy túl hamar elkoptatta a Pirelliket, de a 2012-es gumik prototípusával tesztelés közben nem gyűlt meg a baja.

Mark Webber az idén nem tudta hozni csapattársa szintjét: összesen egy győzelmet aratott, és azt is akkor, amikor a már régen világbajnokká koronázott Sebastian Vettelnek az idényzáró Brazil Nagydíjon elromlott a sebességváltója. Webber az időmérőkön is csak egy hajszállal ért el jobb eredményt, három pole pozíciót szerezve az év során.

Az ausztrál az összetettben még Jenson Buttontól (McLaren) is lemaradt. A teljesítménye 2010-hez képest is gyengült, amit leginkább azzal magyarázott, hogy a Bridgestone gumik után nem sikerült megszoknia az új Pirelliket. Jövőre azonban, legalábbis ezt reméli, nem lesznek hasonló gondjai, mivel már a szezon végén ráérzett a gumikra, és a Pirelli 2012-re egyébként is újakat tervez.

"Amikor Abu-Dzabiban és Brazíliában kipróbáltam ezeket, azonnal otthonosan éreztem magam rajtuk" - mondta Webber az Autosportnak. "A Pirelli ügyes volt, mert a 2012-re tervezett gumik nagy részét elhozta. Az eredmény nekem és a csapatnak is biztató volt."

Webber úgy érzi, az idei szezon második fele nemcsak a KERS-szel kapcsolatos kezdeti nehézségeken túljutó Red Bullnak, hanem személyesen neki is jobban alakult, mert az etapok végére kevésbé koptatta el a gumikat.

Forrás: Red Bull

"Emiatt kevesebbszer kellett kiállnom a bokszba is" - magyarázta. "Előzőleg nagyon sokszor át kellett verekednem magam a mezőnyön, ami kockázatos. Ahogy azonban telt az idő, egyre inkább a többiekéhez hasonló stratégiákat tudtam követni."

"A csapattal együtt sokat tanultunk azzal kapcsolatban, hogy mit érhetünk el az olyan apró részletek révén, amelyek különösen szombatonként számítanak rengeteget."

A Pirelli jövőre azt szeretné elérni, hogy az idei szezon végén jellemzővé váló kettő helyett átlagosan három kerékcserével lehessen teljesíteni a versenyek távját.