Vágólapra másolva!
A Caterhamet irányító Tony Fernandes szerint a Forma-1 nem tesz meg mindent azért, hogy az új versenyhelyszíneken népszerűsítse a sportot. Átfogóbb televíziós közvetítésre lenne szükség, a versenyzők pedig több időt tölthetnének az országban.

Az elmúlt években számos új helyszín került a Forma-1 versenynaptárába, köztük olyan országok is, ahol korábban még nem rendeztek nagydíjat, így a szurkolók ismeretei is hiányosak voltak a sportágról. Egyes futamokon, például a Koreai vagy a Török Nagydíjon a nézőszám alaposan elmaradt az elvárásoktól - a Team Lotus csapatfőnöke, Tony Fernandes szerint ennek oka az, hogy az adott országban nem sikerült elég népszerűvé tenni az F1-et, és sokan nem tudtak eligazodni az autósport "bonyolult" világában.

"Minél egyszerűbb módon kell bemutatnunk ezt a sportágat az új helyszíneken" - magyarázta Fernandes az IQ magazinnak. "Az autóversenyzés, különösen a Forma-1, bonyolult - de minél érthetőbbé tesszük, annál könnyebb lesz bevonni az új országokat is."

"Az nem megoldás, hogy az első indiai F1-es futamon ugyanúgy kezeljük a közönséget, mint a rendkívül nagy tudással rendelkező rajongókat Monzában" - folytatta a 2011-ben debütáló Indai Nagydíjra utalva. "Olaszországban kilencvenéves hagyománya van a sportnak, India pedig vadonatúj helyszín. A krikettnek is hatalmas sikere lett ebben az országban, amikor egyszerűvé és elérhetővé tették."

Fernandes szerint a versenyzők is többet tehetnének a sportág népszerűsítéséért, több nyilvános szereplést vállalva. "Úgy gondolom, a több időt kellene azokban az országban tölteniük, ahova ellátogatnak" - vélekedett. "Fontos, hogy az emberek érezzék: a sport jelen van az országukban. Azt a megközelítést is el kell vetnünk, hogy az F1 egy olyan esemény, amely évente egyszer megjelenik, majd eltűnik."

A malajziai csapatfőnök úgy gondolja, ezekben az országokban a média sem foglalkozik elegendő mértékben a Forma-1-gyel. "Jobban, szélesebb körben kell hirdetni az eseményt, több tudósításra van szükség, valamint olyan televíziós közvetítésekre, melyek megmutatják, mi történik a kulisszák mögött. Jó lenne, ha több újságíró foglalkozna az eseménnyel, és a televíziós csatornák a szezon többi futamára is nagyobb hangsúlyt fektetnének."