Vágólapra másolva!
Mostanában inkább az a hír, ha nem az övé az első rajtkocka, de a McLaren hétvégi edzésuralma után kicsit mégis váratlan volt, hogy ismét megszerezte a pole-t. Webber elégedetlen.

Sebastian Vettelt Abu-Dzabiban annak ellenére sem lepte meg idei 14. pole pozíciójának megszerzése, hogy mindhárom szabadedzésen és az időmérő első két etapjában a McLaren volt a leggyorsabb.

Lewis Hamilton a Q2-ben új pályacsúcsot állított fel, 82 ezredmásodpercet verve Vettelre. Ám ahogy lement a nap, és az aszfalt hűlni kezdett, a McLaren nem tudott tovább gyorsulni, míg a Red Bull életre kelt, így Vettel a Q3-ban javított, és 0,141 másodperces előnnyel ismét megkaparintotta az első rajtkockát.

"Tegnap nem voltam igazán kibékülve sem a saját teljesítményemmel, sem az autóméval, nem éreztem magam otthonosan a pályán" - ismerte el. "A mai már attól a pillanattól kezdve sokkal jobb nap volt, hogy délután kihajtottunk a bokszból, de ahogy este lement a nap, azonnal még jobban éreztem magam, és az autóm egy csapásra összeállt. Ez nekem kedvezett, ami segítségünkre volt."

"A McLaren egész hétvégén erősnek tűnt, mégis gondoltam, hogy ha mindent jól csinálunk, a Q3-ban lehet majd esélyünk. Így is történt. Nagyon örülök a pole-nak, ami ráadásul különleges is, hiszen beállítottam vele Nigel Mansell rekordját."

Forrás: Red Bull

Korábban ugyanis csak a brit szerzett ennyi pole-t egyetlen szezon alatt. "Figyelemreméltó eredmény volt tőle, hogy beállította Mansell 14 edzéselsőségének rekordját, amely véletlenül szintén egy Adrian Newey által tervezett, Renault-motoros autóval született 1992-ben" - mondta a Red Bullt irányító Christian Horner, "hihetetlennek" nevezve Vettel körét.

Ráadásul a németnek összességében ez volt a 29. edzéselsősége, így már csak Michael Schumacher (68), Ayrton Senna (65), Jim Clark (33), Alain Prost (33) és Nigel Mansell (32) előzi meg az örökranglistán.

Csapattársa, Mark Webber azonban nem csupán tőle, hanem a két McLarentől is vereséget szenvedett, 0,377 másodperccel autózva lassabb kört Vettelnél. Úgy érezte, ezúttal gyorsabb is lehetett volna.

"Csalódott vagyok az utolsó köröm miatt, amely kicsit gyatrán sikerült. A bokszból kivezető körömben kénytelenek voltunk a szokásosnál többet kommunikálni néhány apróság miatt, amit még el kellett intéznünk, ez valamelyest hátráltatott a felkészülésben" - magyarázta. "Megesik, hogy Seb köre láttán az ember úgy érzi, 'wow, ezt én nem tudom utánacsinálni', és most is kétségkívül szép munkát végzett, de én nem hoztam ki a maximumot a lehetőségeimből, amikor kellett volna."