Vágólapra másolva!
Martin Whitmarsh szerint a Forma-1-nek szüksége van tíz-tizenkét csapatra, ezért "rossz megoldás" lenne, ha a nagyobbak három autót indítanának. Nem tart attól, hogy Luca di Montezemolo eltérő véleménye feszültséget okozna a csapatok között.

Múlt héten a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo ismét hangot adott azon véleményének, hogy a Forma-1-nek jót tenne, ha a nagycsapatok három autót is indíthatnának a versenyeken. Szerinte ugyanis nagyobb érdeklődés övezné a futamokat, ha a jelenlegi sereghajtók helyett több pilóta indulna győzelmi esélyekkel.

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh azonban nem ért egyet Montezemolo véleményével. Szerinte inkább arra kellene törekedni, hogy lehetővé tegyék a kiscsapatok F1-ben maradását, mert fontos a sokszínűség. "A statisztika azt mutatja, hogy amióta a McLaren beszállt a Forma-1-be (1966-ban) - és meglehetősen sikeres csapattá vált, hiszen a versenyek több mint negyedét megnyerte, és több mint a felén a dobogón végzett -, száznál is több csapat tűnt el a sportból" - magyarázta Whitmarsh a McLaren telefonos konferenciáján.

"Azt hiszem, ez jól mutatja, hogy milyen gyorsan változnak a dolgok az F1-ben" - folytatta. "Szerintem nem kellene alábecsülnünk azt, hogy a kiscsapatoknak milyen nehéz dolguk van. A harmadik autó indítása talán nem okozna gondot néhány nagyobb istálló számára, amelyek magabiztosak a jövőjükkel kapcsolatban, de az igazság az, hogy szükségünk van tíz-tizenkét csapatra."

Forrás: McLaren

Whitmarsh megérti, hogy az emberek érdeklődését felkeltheti, ha harmadik autók indításával töltik fel a mezőnyt, és elárulta, hogy "szükség esetén" a McLaren sem zárkózna el ettől, bár az F1 számára ez szerinte "rossz megoldás" lenne. "A Forma-1-nek szüksége van a változatos mezőnyre, ezért úgy gondolom, keményen kell dolgoznunk egy olyan megoldáson, amely az összes csapat számára megvalósítható üzleti modellt biztosít" - mondta Whitmarsh, aki egyben az istállók szövetségének, a FOTA-nak az elnöke is.

Bár Montezemolo továbbra is ragaszkodik véleményéhez, és utalt rá, hogy a Forma-1-nek változnia kell, ha meg akarja tartani a Ferrarit, Whitmarsh úgy véli, az ügyből nem bontakozi ki olyan vita, ami a csapatok közötti együttműködést hátráltatná. A brit szerint az ilyen "hirtelen tett kijelentéseket" könnyű félreértelmezni, és a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítanak nekik.

"Úgy gondolom, (Montezemolo) nagyon büszke a Ferrari történelmére és örökségére. Elkerülhetetlen, hogy szenvedélyesen kiálljon a saját véleménye mellett" - nyilatkozta Whitmarsh, aki szerint a Forma-1 jobb szórakozást nyújt, mint pár évvel korábban, és az elmúlt időszakban látott nagyszerű versenyek a csapatok és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) együttműködésének köszönhetők.