Vágólapra másolva!
Jenson Button szerint jövőre minden pályán jól kell szerepelnie a McLarennek, ha fel akarják venni a harcot a Red Bullal. Martin Whitmarsh úgy gondolja, a "szörnyű" téli tesztek után nem tudott eleget javulni a csapat.

A bajnokság második helyén álló Jenson Button szerint a McLarennek elsősorban azt kell elérnie a 2012-es szezonban, hogy az összes pályán egyenletesen jól szerepeljen, az idei hullámzó teljesítményük miatt ugyanis nem volt reális esélyük a világbajnoki cím megszerzésére. A konstruktőri bajnokság második helyét Indiában bebiztosító McLaren minden helyszínen a dobogós helyezésekért harcolhatott, ám néhány pályán alaposan lemaradt Sebastian Vettel Red Bulljától.

"Nem volt elég egyenletes a teljesítményünk" - idézi az ESPNF1.com Buttont. "Volt néhány nagyszerű versenyünk az idén, voltak futamok, amelyeket meg is nyertünk, vagy közel kerültünk a győzelemhez, de azt a teljesítményt nem tudtuk egész évben nyújtani, amit a Red Bull és Sebastian. Egyik hétvégén a győzelemért harcoltunk, vagy meg is szereztük azt, két héttel később viszont már nem voltunk olyan versenyképesek - ennek okait ki kell vizsgálnunk, és megoldást kell találnunk rá a következő szezon előtt."

A McLaren az idény végére kétségkívül maga mögé utasította a Ferrarit, és Button szerint a következő évnek is jó pozícióból vághatnak neki, ha sikerül a jelenlegi ütemben fejlődniük. Mivel a 2012-es autókra vonatkozó szabályok - a befújt diffúzorok tiltásán kívül - nagyrészt megegyeznek az idei előírásokkal, fontos, hogy ki milyen formában búcsúzik a szezontól.

"Ezt az évet jobb formában fejezzük be, mint a tavalyit. Ha így folytatjuk, és egy kicsit javulni is tudunk, akkor azt hiszem, jól kezdhetjük 2012-t" - vélte Button. "Manapság nagyon kiélezett a küzdelem a Forma-1-ben, és nem amatőrök ellen versenyzünk. A szezon rajtjától kezdve készen kell állnunk, ez a célunk."

A csapatfőnök, Martin Whitmarsh szerint a McLaren nem tudott eleget fejlődni a gyengén sikerült téli tesztek után. A februári és márciusi gyakorlásokon az autó nem bizonyult elég gyorsnak, és megbízhatatlansága miatt sokszor idő előtt be kellett fejezniük a munkát.

"A tél szörnyű volt számunkra, az első hosszú etapunkat az Ausztrál Nagydíjon futottuk" - mondta. "Egy kicsit fejlődtünk, de aztán megrekedtünk, nem tudtunk eleget javulni. A szezon közben nagyszerű ütemben lépkedtünk előre, mindkét versenyzőnknek voltak remek futamai, ötöt meg is tudtunk nyerni. Egy kivétellel az összes helyszínen dobogóra állhatunk, de még mindig nem vagyunk elég gyorsak."