Vágólapra másolva!
Vettelnek szombat reggelre új első vezetőszárnyat hoztak Angliából, szerinte ennek köszönhető a pole pozíció. Webber nem érti, miért csak hatodik lett.

Mondhatni csak a szokásos történt a Japán Nagydíj időmérő edzésén, hiszen ismét Sebastian Vettel szerezte meg a pole pozíciót, a szezon során immár 12. alkalommal. Azonban a világbajnok számára nem volt sétagalopp a szuzukai hétvége első két napja, és úgy tűnt, ezúttal nem ő, hanem az összes szabadedzést az élen záró Jenson Button a favorit. A mclarenes nagyszerűen is teljesített a kvalifikáción, de ez sem volt elég: Vettel 9 ezredmásodperccel megverte őt. Erre még a Red Bull sem számított.

A csapat vezérpilótájának hirtelen formajavulása két dolognak volt köszönhető: egyrészt a szombat délelőtti szabadedzés után alaposan átbeszélte a mérnökökkel, hogy hol javíthat, másrészt a Red Bullnak sikerült Angliából lóhalálában hoznia egy újj orrkúpot a pénteken összetört darab pótlására. (Hogy miért nem volt belőle tartalék a helyszínen, az egyelőre nem derült ki.) "Tegnap egészen egyszerűen nem voltunk elég gyorsak egy körön, főleg én nem. Ma délelőtt sem voltam elég gyors, pedig kevés üzemanyaggal mentem, így aztán egyáltalán nem voltunk biztosak abban, hogy harcolhatunk a pole-ért" - mondta Vettel. "Szeretnék köszönetet mondani a csapatnak és a gyárban dolgozóknak, hogy hoztak nekem egy új szárnyat, nélkülük most nem ülhetnék itt" - tette hozzá.

Forrás: AFP

A német beszélt arról is, hogy pénteki ígéretéhez híven a versenyen próbál majd nem foglalkozni azzal, hogy elég egy pontot szereznie a világbajnoki cím megszerzéséhez. "Ami azt az egy pontot illeti, nem igazán foglalkozom vele. Tanultam a tegnapi leckéből: nem vétettem komoly hibát, csak egy pillanatra nem összpontosítottam 100 százalékosan, és máris eldobtam az autót" - mondta az időmérő utáni sajtótájékoztatón, majd hozzátette: "Ahogyan Jenson is említette, holnap hosszú verseny vár ránk, sok minden történhet."

Miközben Vettel sziporkázott, Webber csupán 6. lett, a két McLaren mellett a két Ferrari is megelőzte. Az ausztrál jelentős, közel 7 tizedmásodperces hátrányt gyűjtött be csapattársához képest, és bevallotta, hogy nem igazán érti a történteket: "Meglepetésként ért, hogy csak 6. lettem. Minden tőlem telhetőt megtettem, de így sem voltam elég gyors, furcsa, hogy a végén nem tudtam megfelelő tempót autózni." Később azért elárulta, hogy a gyors köre messze nem volt tökéletes: "Az elején elég piszkosak volt a gumik, és ez meg is látszott az első szektorban elért eredményemen. Ezt követően vétettem egy kisebb hibát a hajtűnél, és utána nem aktiváltam a DRS-t a Spoon kanyar felé menet. Nem tudom, mennyi időt vesztettem ezzel, de az biztos, hogy nem segített."

Forrás: AFP

Webber szerint a versenyen az abroncsok játsszák majd a főszerepet: "A kulcsot a gumik jelentik. Meglátjuk, hogy a DRS-nek mekkora szerep jut, de nem hiszem, hogy megismétlődne az, ami Törökországban történt. A gumiké lesz a főszerep, nem véletlen, hogy sokan próbáltak megspórolni egy szettet."