Vágólapra másolva!
Azt hitte, elég gyorsan indult. Szerinte azért kapott ki a McLarentől, mert az etapok végén hamarabb elkoptak a lágy gumijai.

Ahogy várható volt, Sebastian Vettel a Japán Nagydíj végén második vb-címét ünnepelhette, magán a versenyen azonban csak harmadik lett, miután a pole pozícióból rajtolva nemcsak Jenson Button McLarenjétől, hanem Fernando Alonso Ferrarijától is kikapott.

"Azt hiszem, a lágy gumikon gyengék voltunk hozzájuk képest, különösen az etapok végén" - mondta Vettel. "Jenson akkor 7-8 tizeddel gyorsabb volt nálunk. Nyilván nem azért, mert hirtelen talált egy rövidebb utat, hanem azért, mert ügyesebben kímélte a gumijait, mint a többiek, ezért az etapok végén keményebben nyomhatta a gázt. Nekünk a lágy keverékek olyan hamar elkoptak, hogy mindig korábban kellett kiállnunk a bokszba. A keményebb gumikkal sokkal jobban éreztem magam."

Button, Alonso és Vettel végül egymáshoz képest két másodpercen belül szelte át a célvonalat. A verseny utolsó harmadában Vettel keményen támadta a Ferrarit, de hiába. "Fernandót nem bizonyult könnyűnek megelőzni" - mondta. "Az évem legjobb előzését már valószínűleg Monzában bemutattam, úgyhogy második esélyt nem hagyott nekem!"

A rajtnál Vettel a fűre szorította a jobban induló Buttont, aki ezért a rádión büntetést is kért neki. A német megúszta a manővert, és utólag azt állította, nem vette észre időben a McLarent. "Először nem voltam benne biztos, hogy hol van. Azt hittem, vagy tőlem jobbra, vagy éppen balra, távolabb" - magyarázta. "Lewist látva úgy gondoltam, jól rajtoltam, ezért folyamatosan húzódtam jobbra, keresve őt a tükörben. Mire megpillantottam, éreztem, hogy talán túl közel kerültem hozzá, de ekkor elvette a gázt. Természetesen nem akartam veszélybe sodorni." Emlékezetes monzai előzésére célozva hozzátette: "Bár azt hiszem, két kerékkel a füvön még lehet vezetni, nemde, Fernando?"

Vettel, aki a sporttörténelem legfiatalabb kétszeres világbajnoka lett, a verseny után szemlátomást elérzékenyült. "Szerencsésnek és áldottnak érzem magam, hogy megélhettem a mai napot. Annyi izgatott embert láttunk a versenyzői parádén, ez volt az utolsó gondolatom, amikor felvettem a bukósisakom" - mondta. "Egy versenyző számára ennél már nem nagyon lehet jobb: süt a nap, a szurkolók izgatottan várják, hogy mit csinálsz - azt hiszem, erről szól az élet. Azt, hogy itt húztuk be a világbajnokságot, nehéz szavakkal kifejezni. Ez több mint fantasztikus!"

Forrás: AFP

Mark Webber számára ugyanakkor ismét döcögősebben alakult a verseny: igaz, hogy a rajtpozíciójához képest két helyet javított, a dobogóról azonban lemaradt. Az előzések inkább a kerékcserék során, nem annyira a pályán történtek" - mutatott rá. "Megelőztünk egy Ferrarit és egy McLarent, de meglehetősen kiegyenlített volt a küzdelem mindannyiunk között."

"Egyszer összekoccantam Michael Schumacherrel, amitől egy kicsit megsérült az első szárnyam a futam egy kulcsfontosságú részében, mivel éppen a mezőnyön próbáltam átverekedni magam. Összeértünk, de ő továbbment. A Safety Car nem jött a legjobbkor számomra, mert reméltem, hogy esetleg megelőzhetem Fernandót a bokszkiállásoknál, amikor azonban a mezőny összetorlódik, az ember újra a Michael-féle helyzetben találja magát, és nehéz lesz elé vágással megelőzni másokat."

Cyril Dumont, a Red Bullnak motorokat szállító Renault vezető mérnöke méltatta Vettel teljesítményét. "Azt hiszem, az idén egy mágikus Vettelt láthatunk" - mondta. "Már tavaly is fantasztikus volt, de az idén egyszerűen hihetetlen ez a kis srác! Igazán megérdemelte a sikert; soha nem áll le a munkával, és mindig keményen dolgozik."