Vágólapra másolva!
A Gerhard Gribkowsky ellen benyújtott vádirat továbbra is vesztegetést említ, holott az derül ki belőle, hogy a gyanúsított a Forma-1 eladását megelőzően zsarolta Bernie Ecclestone-t.

Gerhard Gribkowskyt, a Bayern LB egykori kockázatelemzőjét még januárban vették őrizetbe a német hatóságok, mert a müncheni ügyészség szerint rosszhiszeműen járt el, amikor 2005 végén segített eladni a bank Forma-1-es részesedését a sport jelenlegi tulajdonosának, a CVC Capital Partnersnek. Gribkowskyt azzal vádolják, hogy 50 millió dolláros kenőpénzt fogadott el Bernie Ecclestone-tól.

Korábban úgy hírlett, Ecclestone azért vesztegette meg őt, hogy a valós piaci árnál olcsóbban adja el a Bayern LB részesedését a CVC-nek. A vizsgálat során azonban kiderült, hogy az ár reális volt - olyannyira, hogy a hat érdeklődő közül a CVC ajánlotta a legtöbbet a Forma-1-ért.

Azt már maga Ecclestone sem tagadja, hogy kifizette az 50 millió dollárt Gribkowskynak. Az ezen a héten napvilágra került, tizenhat oldalas vádirat azt sugallja, hogy azért tett így, mert mindenképpen azt szerette volna, ha a Bayern LB a CVC ajánlatát fogadja el. Mégpedig három okból: 1.) mert ők már rendelkeztek tapasztalatokkal a motorsport terén, 2.) mert garantálták, hogy Ecclestone marad a Forma-1 vezérigazgatója, 3.) s mert így megszabadulhatott magánalapítványától, a sportban 25 százalékos részesedéssel bíró Bambino Trusttól.

Csakhogy a pitpass.com elemzése szerint egyik ok sem vehető komolyan. Egyrészt Ecclestone hagyományosan tudatosan olyan cégeket vont be a Forma-1 tulajdonosi körébe, amelyeknek nem volt kompetenciájuk a motorsportban, hogy ne is akarjanak beleszólni az F1 irányításába. Másrészt a Bayern LB-vel kötött szerződésében eleve benne volt, hogy a vevőnek meg kell tartania őt a vezérigazgatói poszton, és a sportot senkinek nem lehetett volna eladni anélkül, hogy a Bambino is megváljon a saját részesedésétől. Ráadásul a Bayern LB mindenképpen a CVC-nek adta volna el a tulajdonrészét, hiszen ők kínálták érte a legmagasabb árat. Ecclestone-nak tehát semmi oka nem volt rá, hogy kifizessen 50 millió dollárt Gribkowskynak.

Éppen ezért valószínűbb, hogy igazat mondott, amikor azt állította, Gribkowsky megzsarolta őt. Feltehetően azzal, hogy a brit adóhatóság előtt megvádolja Ecclestone-t: a Bambinónak, amelyet 1997-ben magánalapítványként hozott létre, és Liechtensteinben jegyeztetett be, valójában ő a kedvezményezettje. Annak idején azért kényszerült erre a trükkre, mert felesége, Slavica - akitől azóta elvált - nem brit állampolgár, ezért Ecclestone halála esetén 40 százalékos örökösödési adót kellett volna fizetnie, ha el akarja adni a Forma-1-et. Tekintve, hogy a sport akkor még teljes egészében Ecclestone-é volt, a Slavicára kirótt adó 1,6 milliárd dollárt tett volna ki.

Bár Ecclestone tagadja, hogy a Bambinónak ő volt a kedvezményezettje, Gribkowsky feljelentése a lehető legrosszabbkor jött volna számára, mert az adóhatóság éppen rutinvizsgálatot folytatott ellene. Azt állítja, ezért fizette ki Gribkowskynak az 50 millió dollárt, amely tehát nem kenőpénz volt. Gribkowsky később a Forma-1 szövevényes cégcsoportjának tetején elhelyezkedő Delta Topco igazgatóságának elnöke lett.

Ennek fényében különös, hogy nem zsarolás ellene a vád, de az októberben kezdődő tárgyalásra tanúként már Ecclestone-t is beidézték.