Vágólapra másolva!
Nem azért hosszabbított a McLarennel, hogy "a könnyebb utat válassza". Örül neki, hogy erős csapattársa van, és megérdemeltnek tartja Vettel már majdnem biztos vb-címét.

Jenson Button azért hosszabbított a McLarennel további több évre, mert bízik benne, hogy náluk újra világbajnok lehet.

"Nem azért írtam alá ide, hogy könnyű nyugdíjas éveim legyenek. Ez a csapat a vb-címért fog küzdeni. Egyike a legjobbaknak a világon" - mondta a brit a Guardiannek Szuzukában. "Jövőre ismét mindenki egyenlő esélyekkel fog indulni, ezért mi is újra harcolhatunk majd a világbajnokságért, átélhetjük annak az élménynek az izgalmait, hogy megpróbáljunk a legjobbak lenni a húsz verseny alatt. Ez a különleges érzés függőséget okoz, ezért ha hiányzik, azt nehéz elviselni."

A 31 éves Button csak pályafutásának tizedik szezonjában, a Williamsnél, a Benettonnál, majd a BAR/Hondánál töltött szűk esztendők után nyerte meg a vb-t. Bár a sikerét akkor sokan a Brawn GP technikai fölényének tulajdonították, a McLarennél azóta bebizonyította, hogy azonos körülmények között is képes felvenni a versenyt az olyanokkal, mint Lewis Hamilton.

"A karrierem sokkal hosszabb lett, mint amire öt évvel ezelőtt számítottam" - ismerte el. "Az embernek szerencsésnek kell éreznie magát, ha talált valamit, amiben jó, és amit még szeret is csinálni. Ez nem magától értetődő. Nagyon remélem, hogy később is így fogom érezni, és még sok évig versenyezhetek."

"Ha valaki egy élcsapatnál van, az az egyik legfontosabb, hogy erős csapattársa legyen, mert az ösztönzőleg hat rá. Néha azt gondolja, hogy 'a fenébe, ma túl gyors volt, nem tudtam legyőzni'. Máskor viszont, amikor ez sikerül, csodálatosan érzi magát, és ez így megy tovább. A két versenyző folyamatosan ösztökéli egymást."

Forrás: McLaren

A Japán Nagydíj előtt Button maradt az egyetlen a mezőnyben, akinek még van matematikai esélye utolérni a második vb-címe felé menetelő Sebastian Vettelt - igaz, rendkívül csekély. S noha Vettelnek saját csapatán belül nem kellett megküzdenie heves ellenállással, mert Mark Webber nem tudta tartani vele a lépést, Button úgy véli, nemcsak a Red Bull technikai fölényének köszönheti majd a győzelmét.

"Igen, sok versenyen az övé volt a legjobb autó, de hibátlan munkát is végzett vele. Senki nem állíthatja, hogy nem érdemli meg a címet" - vélte. "Egyre több a tapasztalata, és nagyon intelligens módon versenyez. Ezt csak egy másik versenyző látja igazán abból, ahogy a futamokon vezet."

Button elismerte azt is, hogy szívesen kipróbálná magát a Forma-1-en kívül: rajthoz állna a 2012-es Le Mans-i 24 óráson az új McLaren MP4-12C versenyváltozatával. "Nem vagyok biztos benne, hogy engedélyt kapnék rá, de igen, ez nagyon érdekel" - mondta.